Amazonas brænder, men Joe Biden afviser at hjælpe Bolsonaro
Situationen er allerede mere truende end sidste år, hvor Amazonas blev ramt af mere end 100.000 brande.
Omfattende brande i Amazonas og illegal skovfældning i junglen har fået USA's præsident Joe Biden til at bruge skrappe midler over for Brasiliens præsident Jair Bolsonaro.
Indtrængende bønner fra Brasiliens regering om at få støtte på én milliard dollars til at redde junglen er besvaret med et kontant nej fra Det Hvide Hus.
Ifølge CNN bad Bolsonaro på et klimatopmøde i april præsident Biden om at engagere sig personligt i at redde Amazonas. Men der er ikke kommet penge fra Washington.
Og mandag er forhandlingerne mellem Washington og miljøministeriet i Brasilia simpelthen gået i stå, siger brasilianske embedsmænd til nyhedsbureauet AP.
USA vil se handling
Joe Bidens klimaambassadør, John Kerry, gjorde allerede i foråret klart, at Bolsonaro først skal levere bevis på sin vilje til selv at gøre en indsats i redningsarbejdet. Det fastslog Kerry dengang på Twitter.
Her hed det, at USA vil se øjeblikkelig handling fra den brasilianske regering samt et samarbejde med den indfødte befolkning, hvis liv skal beskyttes i junglen. De må ikke udsættes for den fortsatte ulovlige skovfældning, der truer deres tilværelse.
Og siden da har USA ventet uden at se resultater, der overbeviser i Washington.
Samtidig støttes mistilliden i USA af, at Norge har indstillet sin særlige indsats i Amazonas på grund af problemer med at få samarbejdet med den brasilianske regering til at fungere.
Løfter fra Brasilien om at mindske skovfældningen med 30-40 procent på ét år betvivles af en lang stribe organisationer og Hollywood-stjerner med Jane Fonda i spidsen. Samtidig har skuespilleren Leonardo DiCaprios miljøbevægelse, Earth Alliance, kastet millioner ind i kampen om Amazonas.
Ifølge BBC har også 200 grupper i Brasilien appelleret til præsident Biden om at lade være med at lave nogen aftale med Jair Bolsonaros regering. Blandt støtterne er den verdensberømte sanger Gilberto Gil og sangskriveren Caetano Veloso. Det er folk, der kan bevæge den almindelige brasilianer.
103.000 brande
Men situationen i Brasilien er i dag værre end tidligere. Det gælder den illegale nedhugning af junglen. Det gælder brandene, der forværres af langvarig tørke.
Sæsonen for brandene går fra maj til oktober. Og situationen er allerede mere truende end sidste år, hvor Amazonas blev ramt af 103.000 brande, skriver France24.
Det samlede billede sidste år bød på nedbrænding af et område svarende til halvdelen af Danmark, fremgår det af den amerikanske miljøplatform Mongobay. Omkring to millioner træer blev samtidigt ulovligt fældet.
Organisationen gør opmærksom på, at fældning og brande går hånd i hånd. Først fældes træerne i junglen i regntiden fra december til april. Når tørtiden kommer fra maj til oktober, brændes resten af, således at jorden kan bruges til landbrug, siger organisationens forskningsdirektør, Matt Finer.
Kvæg og soyabønner
Oftest drives kvæg ind på de nye stykker jord, men de bruges også til at dyrke sojabønner.
Brasilien kappes med USA om at være verdens største leverandør at soja til fødevarer og til foder til landbrug i USA, Europa, Afrika og Sydamerika.
De brasilianske landmænd mener selv at have brug for mere jord. Men sammenligner man Brasilien med Europa, har hver brasilianer 12 gange så meget jord, som hver tysker eksempelvis har.
Røgslør
Præsident Bolsonaro siger selv, at han gør en betydelig indsats. Han har netop underskrevet et dekret, som forbyder brug af ild udendørs de næste fire måneder. Og han har sat militæret ind mod den illegale skovfældning, skriver Reuters.
Men regeringens indsats anklages for at være et ”røgslør”. Anklagen kommer blandt andet fra Mario Astrini fra miljøorganisationen Climate Observatory.
Skeptikerne henviser til, at 17.000 bøder for brande og skovfældning simpelthen ikke er blevet indkrævet. For regeringen har givet mulighed for at appellere bøderne så længe, at de bliver juridisk forældet. Samtidig har landets miljøagentur fået sit budget skåret ned, og det må ikke ansætte nye folk, skriver bureauet Reuters.
Derfor er der stigende skepsis i Washington. Og mens diplomaterne opgiver at tale sammen, brænder junglen igen – og ifølge Bloomberg brænder skoven i år endnu mere end de sidste 17 år.