EM fodbold

Danskere risikerer monsterbøder i England, men om to uger åbner landet helt

Det ventes, at den britiske premierminister om to uger vil fjerne alle de restriktioner, der i øjeblikket holder danskere ude af landet.

Mens danske fodboldfans på papiret risikerer at få en bøde på op til 85.000 kroner, hvis de vil se Danmark spille EM-semifinale mod England onsdag, kan briterne se frem til, at alle restriktioner bortfalder om blot to uger.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, vil nemlig på et pressemøde mandag informere yderligere om den planlagte genåbning af det engelske samfund fra 19. juli.

Og det forventes, at Boris Johnson holder fast i at åbne det britiske samfund uden restriktioner fra den dato.

Det skriver The Guardian og BBC.

- I dag vil vi redegøre for, hvordan vi kan genoprette folks frihed, siger Boris Johnson i en pressemeddelelse forud for mandagens pressemøde.

Han understreger dog, at pandemien langt fra er forbi, og at han forventer at se antallet af smittetilfælde stige yderligere de kommende uger.

Natklubber åbner

Den seneste tid har smittetallet i England ellers bevæget sig opad i sådan en grad, at smittetallene har nået det højeste niveau siden januar.

Når Boris Johnson alligevel forventes at holde fast i den genåbningsplan, der åbner Storbritannien fra 19. juli, er det, fordi 86 procent af landets voksne borgere har fået mindst ét vaccinestik.

Desuden er de britiske indlæggelsestal ikke steget i takt med smittetallene, som det har været tilfældet under de tidligere smittebølger i landet.

Det betyder, at alle krav om mundbind, social afstand og smitteforebyggende tiltag bortfalder om to uger. Dermed kan også natklubber og lignende åbne uden restriktioner.

Mangel på ressourcer

Det står i kontrast til landets restriktioner i dag, hvor danskere kæmper for at komme ind i landet for at se Danmark spille fodbold mod England på onsdag. Vil danskere det, skal de nemlig ti dage i isolation, før de må bevæge sig ud i samfundet.

Bryder man reglerne om isolation, risikerer man en bøde på op til 10.000 pund - omkring 85.000 kroner.

Det oplyser de britiske myndigheder ifølge Udenrigsministeriet.

Den britiske kommunikationsrådgiver Peter James Stark, som har indgående kendskab til britiske forhold, har dog tidligere sagt til TV 2, at han ikke tror på, at det britiske politi vil uddele bøder.

- For det første er Delta-varianten mest udbredt i Storbritannien. Det er jo primært dem, der har varianten og i mindre grad danskerne. Samtidig bliver de britiske karantænekrav droppet 19. juli. Det vil se mærkeligt ud, hvis man en uge inden langer bøder ud på 85.000 kroner til glade danske fodboldfans, sagde Peter James Stark.

Desuden tror han helt lavpraktisk ikke, at det britiske politi vil have ressourcer til at kontrollere, hvor længe alle de danske fans har været i landet.

Flere danske partier har opfordret udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at tage kontakt til Boris Johnson, som man vil have til at lave en dispensationsordning for indrejseregler for danskere.

Personligt ansvar

Genåbningen var oprindeligt skemalagt til 21. juni, men fordi den smitsomme Delta-variant den seneste tid har medført høje smittetal, valgte Boris Johnson at udskyde den med fire uger.

Delta-varianten blev først identificeret i Indien, og i dag er den skyld i over 90 procent af smittetilfældene i England, ligesom den også på kort tid er blevet den dominerende variant i Danmark.

Boris Johnson gør det klart, at coronaepidemien fremover skal holdes i ave ved personligt ansvar i stedet for kollektive restriktioner.

- Når vi begynder at lære at leve med denne virus, skal vi alle fortsætte med nøje at styre risiciene ved corona og udøve dømmekraft i dagligdagen, siger Boris Johnson.