WHO advarer om fare for hele verden - variant har nu spredt sig til mindst 98 lande
WHO advarer om, at Delta-varianten vil skade hele verden, hvis ikke de fattigste lande får hjælp til at vaccinere sine indbyggere.
Den smitsomme Delta-variant af corona er nu fundet i mindst 98 af verdens lande, oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO.
Forventningen er, at varianten i løbet af få måneder vil blive den mest dominerende over hele verden.
- Delta-varianten spreder sig hastigt, både i lande med lav og med høj vaccinationsrate, siger generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Den nye variant opstod i Indien, hvor den blev registreret første gang i slutningen af 2020, og siden har udviklet sig til den altdominerende variant.
I starten af dette år begyndte den at sprede sig til andre lande. Storbritannien og USA registrerede de første tilfælde i februar, og herhjemme skete det i april. Især i marts og april gik det stærkt, og i starten af maj var Delta-varianten fundet i mere end 50 lande.
Nu, to måneder senere, er varianten registreret i alle verdensdele, og i mange lande har Delta-varianten ligesom i Indien udkonkurreret alle andre varianter af coronavirus.
En analyse i det store indiske dagblad India Today viser, at Delta-varianten nu udgør 67 procent af alle registrerede tilfælde i Indien – og at andelen er endnu større i lande som Singapore (95 procent), Storbritannien (93 procent), Indonesien (90 procent) og Rusland (87 procent).
En fare for hele verden
WHO advarer om, at Delta-varianten er så livskraftig og så dygtig til at mutere, at den udgør en fare for hele verden – også for de rige lande, hvor man er nået langt med at vaccinere befolkningen.
- I de lande, hvor kun et fåtal er blevet vaccineret, er de forfærdelige scener med overfyldte hospitaler igen blevet det normale. Men der er intet land i verden, der er i sikkerhed endnu, siger WHO’s generaldirektør.
Han appellerer indtrængende til verdens rigeste lande om at distribuere flere vacciner til de fattigste lande. Det er efter hans mening verdenssamfundets bedste chance for at få kontrol med corona-epidemien.
- Jo før vi kan opbygge vaccinelagrene og øge den globale vaccinekapacitet, jo før kan vi få dæmpet de dødelige bølger, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ti procent skal vaccineres nu
Han opfordrer til en verdensomspændende strategi, der på kort sigt skal sikre, at ti procent af befolkningen i hvert af verdens lande bliver vaccineret. Vaccinationerne skal gives til de mest udsatte indbyggere og til alt sundhedspersonale i hvert land.
Det vil ifølge WHO stoppe den akutte pandemi og redde tusindvis af liv. På længere sigt skal målet være at brede vaccinerne endnu længere ud:
- Jeg har opfordret verdens ledere til at arbejde sammen om at sikre, at vi om et år fra nu har vaccineret 70 procent af befolkningen i alle verdens lande, siger han.
Han tilføjer dog, at verdenssamfundet i øjeblikket er meget langt fra at kunne nå det mål:
- I øjeblikket siver vaccinerne ganske langsomt ud til de fattige lande. Og vaccineudrulningen bliver hurtigt overhalet af nye varianter, vurderer WHO’s generalsekretær.