Udland

Fire dræbt i voldsomme skovbrande på Cypern

Brandbekæmpelsesfly fra nabolande er sendt til Cypern for at bekæmpe brandene, der har raseret et stort område midt på øen.

Cypern kæmper lige nu med skovbrande, der beskrives som de værste, landet nogensinde har set.

Søndag fandt redningsmandskabet ligene af fire personer, der er omkommet i flammerne.

- Vi oplever lige nu de mest ødelæggende brande i den cypriotiske nations historie, både målt i materielle omkostninger, men sørgeligt nok også målt i menneskeliv, siger indenrigsminister Nicos Nouris ifølge nyhedsbureauet AP.

De voldsomme skovbrande brød ud lørdag i øens centrale højland, efter Cypern i ugevis har været ramt af usædvanligt varmt vejr med temperaturer op til 40 grader, skriver BBC.

Brandene har indtil videre ødelagt adskillige huse og et 21 kvadratkilometer stort område af nåleskov og køkkenhaver.

36 personer fra det tyndt befolkede område er evakueret til hovedstaden Nikosia.

Bil fanget i flammerne

De fire omkomne personer menes at være egyptiske landarbejdere, der arbejdede i området og blev overrasket af branden, da de kom kørende i bil. De fire lig blev fundet 400 meter fra den udbrændte bil.

- Alt tyder på, at der er tale om de fire personer, som vi har ledt efter siden i går, siger indenrigsminister Nicos Nouris til BBC.

Han fortæller, at de cypriotiske myndigheder allerede har informeret den egyptiske ambassadør i landet.

Hjælp fra udlandet

Cyperns regering har udsendt en appel til omverdenen om hjælp til at bekæmpe brandene, der ifølge præsident Nicos Anastasiades er en tragedie, som man skal helt tilbage til borgerkrigen i 1974 for at finde magen til.

Krigen dengang delte Cypern i en tyrkisk og en græsk-domineret del, og det er en opdeling, som stadig består.

Appellen har allerede udløst hjælp fra nabolande som Grækenland og Israel, der har sendt brandbekæmpelsesfly til Cypern. Også fra Italien er der fly på vej.

Desuden assisterer de britiske soldater og helikoptere, der er udstationeret på øen, landets hårdt pressede brandvæsen og redningstjeneste, der kæmper med flammerne.

Præsident Nicos Anastasiades har udtrykt håb om, at redningsfolk og brandfolk er på vej til at få en vis kontrol over situationen.

- Branden er delvist inddæmmet, som præsidenten udtrykker det.

Men myndighederne tilføjer, at den beherskede optimisme hurtigt kan blive gjort til skamme, hvis det blæser op igen, så ilden får ny næring.

Politiet har sigtet en 67-årig mand for brandstiftelse. Manden, der blev set køre væk fra stedet, hvor branden opstod lørdag, er tilbageholdt af politiet.