Valg i Tyskland

Tysk kanslerkandidat i problemer efter beskyldninger om plagiat

De Grønnes håb om at besætte kanslerposten efter valget i Tyskland er svækket, fordi deres kandidat beskyldes for at skrive af efter andre.

Den grønne forbundskansler-kandidat i Tyskland Annalena Baerbock er hårdt ramt af beskyldninger om, at dele af hendes nye bog er et plagiat.

Kandidaten fra partiet ”De Grønne” har under valgkampen udgivet debatbogen ”Wie Wir Unser Land Erneuern” (Hvordan vi fornyer vores land), men kritikere har dokumenteret, at passager i bogen er skrevet direkte af fra aviser, bøger, Wikipidia eller De Grønnes eget partiprogram.

I Tyskland diskuterer man nu, hvor alvorlig hendes forseelse er.

Ifølge TV 2’s internationale korrespondent Svenning Dalgaard er der imidlertid ingen tvivl om, at sagen har skadet Annalena Baerbock, der ellers var et seriøst bud på en ny kandidat til at afløse kristendemokraten Angela Merkel på posten som forbundskansler.

- Det ser sort ud for De Grønne, siger Svenning Dalgaard med henvisning til de seneste meningsmålinger i Tyskland.

Meningsmålingerne viser, at Annalena Baerbock havde en tilslutning på omkring 20 procent, da hun annoncerede sit kandidatur for tre måneder siden. Derefter steg tallet op over 30 procent, og for første gang i tysk historie virkede det realistisk at tale om, at Tyskland skulle få en forbundskansler fra ”De Grønne”.

Men det har ændret sig siden.

Efter de seneste dages kritik viser tallene nu kun en tilslutning på 18 procent.

"Plagiatjæger"

Den forholdsvis uprøvede politiker Annalena Baerbock kom for alvor i mediernes søgelys, efterhånden som hendes kandidatur begyndte at blive taget seriøst.

Det er en såkaldt ”plagiatjæger” fra Østrig, Stefan Weber, der har gennemgået bogen for at finde passager eller hele afsnit, der er copy-pasted direkte fra andre kilder uden angivelse af kilde eller angivelse af, at der var tale om et citat.

Magasinet Der Spiegel er et af de medier, der har fået dele af en tekst copy-pasted ind i Annalena Baerbocks bog. Men ifølge magasinet er det langt fra nogen stor forbrydelse for kanslerkandidatens side.

”Der er jo ikke tale om et videnskabeligt arbejde, men om en hastigt sammenskrevet bog”, skriver magasinet.

Det samme siger ”plagiat-jægeren” Stefan Weber i øvrigt:

- Det er ikke noget, der ryster verden, det er alt sammen let tilgængelig information. Men hun og hendes bog havde ikke mistet noget, hvis fru Baerbock ganske enkelt havde markeret disse passager som citater, siger han til Der Spiegel.

Problemer med CV'et

Men skaden er sket, fordi det stiller spørgsmålstegn ved Annalena Baerbocks karakter som menneske og politiker, siger Svenning Dalgaard.

Det bliver ikke bedre af, at der også er sat spørgsmålstegn ved dele af hendes CV.

- Så begynder alle at sige, at ”så er det jo nok løgn, alt hvad hun skriver”. Nogle kiggede på hendes CV og kunne se, at der var noget, der ikke passede. Hun skrev, at hun var medlem af den tysk-amerikanske tænketank German Marshall Fund. Det kender de ikke noget til. Og af FN’s flygtningehøjkommissariat UNHCR. Det kender de heller ikke noget til, fortæller Svenning Dalgaard.

Hans vurdering er, at Annalena Baerbocks kandidatur har lidt så meget skade, at det næppe står til at genoprette før valget til september.

- Hendes bedste håb er, at de andre kandidater begår frygtelige fejltagelser, siger han.

På nuværende tidspunkt ser det ud til, at kampen om kanslerposten kommer til at stå mellem tre kandidater, når Tyskland går til valg. Det er Armin Laschet fra Angela Merkels kristendemokratiske parti, socialdemokraten Olaf Scholz og så altså Annalena Baerbock fra De Grønne.