Udland

400.000 mennesker lider nu af hungersnød i etiopisk region

Konflikten i Tigray-regionen har kastet 400.000 ud i hungersnød, oplyser FN. Andre 1,8 millioner er i fare.

Flere end 400.000 mennesker er ramt af hungersnød i den nordlige del af Etiopien.

Det oplyser FN fredag.

Der blev for nylig erklæret en våbenhvile i den krigsplagede region Tigray, hvor den etiopiske hær og oprørsgruppen Tigray-folkets Befrielsesfront (TPLF) længe har kæmpet mod hinanden.

- En af de mest foruroligende tendenser er en alarmerende stigning i fødevareusikkerhed og sult på grund af konflikten, siger Ramesh Rajasingham fra FN's kontor for koordinering af nødhjælp (OCHA).

- Det anslås, at flere end 400.000 mennesker har krydset tærsklen til hungernød, og at yderligere 1,8 millioner mennesker er på kanten af hungersnød.

Ifølge andre estimater står et endnu højere antal mennesker på kanten af hungernød.

Hundredtusinde på flugt

Våbenhvilen blev erklæret mandag - godt otte måneder efter at centralregeringen i Etiopien lancerede en militæroffensiv mod TPLF, som indtil da havde siddet på magten i Tigray.

TPLF styrede Tigray, indtil at regeringen i november sidste år ophævede selvstyret i regionen og indsatte nye politiske ledere og gjorde regeringspartiet TPLF til oprørsgruppen TPLF.

Der har i årevis været spændinger mellem TPLF og centralregeringen i hovedstaden Addis Abeba.

I mellemtiden er andre aktører blevet involveret i konflikten, herunder soldater og militser fra Eritrea.

Hundredtusindvis af mennesker er flygtet fra konflikten. Ifølge Ramesh Rajasingham fra FN er to millioner mennesker fordrevne i den nordlige region.

Bekymrende situation

Yderligere 5,2 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp, oplyser han og bemærker, at langt størstedelen af disse er kvinder og børn.

Våbenhvilen skal blandt andet gøre det muligt for humanitære organisationer at yde hjælp til regionen, men deres adgang er blevet hindret i månedsvis på grund af sikkerhedssituationen, bureaukratiske udfordringer og mangel på elektricitet, internet og telefonforbindelse.

Tidligere på ugen blev en bro, som er afgørende for levering af nødhjælp, ødelagt.

Samtidig advarer FN's udsending for politiske anliggender Rosemary DiCarlo om, at der er risiko for flere konfrontationer og en forværring af situationen.

Hun kalder det for "yderst bekymrende".