EM fodbold

TV 2 er taget til EM-finalebyen London for at overholde isolationskrav – sådan er de

Storbritannien har indført ti dages isolationskrav for indrejsende fra stort set alle europæiske lande. Men man kan nøjes med fem dage.

Det er dag to af karantænen i London. Det betyder, at den første test skal tages.

I den lille pakkeboks ligger en podepind, et lille reagensglas med skruelåg, en blanket og en vejledning.

Testen skal man selv udføre. Og hvis man synes, det er væmmeligt at besøge testere på et testcenter, værdsætter man dem mere, efter man selv har ført pinden.

Testen er en slags to i én.

Først skal pinden i munden. Helt bagerst, hvor man ifølge vejledningen skal ramme to steder bagerst i svælget, begge sine mandler og drøblen.

Efter den øvelse – og potentielt et par opkastbevægelser – skal den føres op i næsen. Tre til fem centimeter med en snurretur på fem til ti sekunder.

Papirarbejdet

Mindst to gange skal denne rutine udføres i de ti dages selvisolation, en indrejse fra et land på Storbritanniens liste over gule lande kræver. Det gælder Danmark og størstedelen af Europa.

Men inden man når så langt, og stadig befinder sig derhjemme, skal man igennem et større papirarbejde.

Efter flybilletten og hotellet er bestilt skal en Passenger Locator Form – eller PLF, som de kaldes – udfyldes. Gør man ikke det, kommer man ikke ombord på flyet.

Her opgiver man sine personlige oplysninger, rejseoplysninger, sin eventuelle færden i udlandet de seneste ti dage, hvilket hotel eller hvilken bolig man vil opholde sig i under isolationen, og sit Passenger Locator Number, som beviser, at du har købt de tests, der kræves.

Et bevis for, at man er færdigvaccineret, ændrer intet.

For gule lande skal man købe to tests; en på karantænedag to og en på dag otte. Og hvis man gerne vil halvere karantænen; en ekstra på dag fem.

Under PLF-processen bliver man automatisk taget videre til de mulige regeringsgodkendte testudbydere, hvor man kan købe det antal, man ønsker. Pakken bestilles til sin engelske karantæneadresse.

Når det er klaret, og man er besiddelse af en maksimalt 72 timer gammel negativ PCR-test, kan man sætte sig ombord på flyet med kurs mod de allersidste EM-kampe.

Intet alarmberedskab

Ankomsten til England er som normalt. Man kunne forestille sig, at den omstændige proces ville fortsætte på den anden side af kanalen, men grænsepolitiet vil bare se det rødbedefarvede pas, og så er det op til en selv at finde vej til bagagen og hotel.

På hotellet er de heller ikke i ekstraordinært alarmberedskab.

- Morgenmadsrestauranten er åben fra klokken 7 til 10, og morgenmaden kan kun indtages dér, lyder det fra receptionisten.

Men isolationsreglerne foreskriver, at man ikke må opholde sig på hotellers fællesarealer, barer og restauranter. Kun en nødsituation er grund nok til at forlade værelset.

Det lykkes at få istandsat en aftale om levering af en lille morgenmadspakke ved værelsesdøren.

Bøder på flere tusinde kroner

Samme forståelse er der dog ikke, da den første af de tre tests skal sendes med posten til laboratoriet.

Den ene receptionist er først villig til at tage imod pakken, men da kollegaen ved siden af advarer mod, at den indeholder en coronatest, bliver tilbuddet hurtigt trukket tilbage igen.

TV 2s udsendte sendes i stedet nogle hundrede meter op ad gaden for at smide boksen i en postkasse.

Afleveres testen ikke på dag to, kan det give en bøde på op til 17.000 kroner. Bliver det derimod opdaget, at man har forladt værelset – og dermed bryder isolationen - kan man få en bøde på op til 86.000 kroner.

Telefonisk overvågning

Det lykkedes at slippe afsted med det potentielle lovbrud.

Der er ikke mange, der fysisk holder øje med ens færden. Det gøres i stedet telefonisk.

En gang om dagen ringer en person fra sundhedsmyndighederne og stiller en lille håndfuld rutinespørgsmål om fødselsår, karantænested, og om man husker at teste sig selv.

Tager man ikke telefonen, slipper man afsted med det første gang. Men gør man det to gange i træk, skal man regne med at få besøg på hotellet.

Det kan dog også ske som en del af en stikprøvekontrol.

Håb for særregler

I skrivende stund er ovenstående proces stort set umulig at nå tids nok til at kunne se den semifinale, Danmark potentielt skal spille på Wembley 7. juli.

Det kræver nemlig, man rejser i dag, fredag, og flyafgangene er få for tiden, så det kræver et større detektivarbejde, hvis det skal lykkes.

Der kan dog stadig være håb.

Den britiske regering arbejder lige nu på at lave en rejseboble for det europæiske fodboldforbund UEFA’s 2000-2500 særlige VIP-gæster, så de kan se både kvartfinaler og semifinaler uden forudgående karantæne.

Skitsen af den plan indeholder særtransport, særhoteller og begrænset bevægelsesfrihed. Det er endnu ikke afgjort, om den løsning også vil blive lavet for grupper af de deltagende landsholds fans.

Tør man ikke satse på det og gerne vil se finalen på Wembley 11. juli, kræver det, at man senest ankommer i London 6. juli.