Coronavirus

Overvågningsvideoer fanger smittespredning med Delta-variant – det tog få sekunder

Smitteopsporing i Australien foregår ved at se overvågningsvideoer. Pludselig stod det klart, hvor lidt der skal til for at sprede Delta-varianten.

En chauffør, en ny coronavariant og få sekunder i et butikscenter var, hvad der skulle til for, at covid-19 igen kunne få fodfæste i Australien.

Virus spreder sig bogstaveligt talt mellem folk, der flygtigt kommer ind i samme luftrum

Gladys Berejiklian, statsminister i New South Wales

Chaufføren levede af at transportere piloter og andet flypersonale mellem lufthavnen i Sydney og hoteller, hvor de kunne være i karantæne.

Han er en helt almindelig mand i 60'erne med et helt almindeligt job.

Hans land var til gengæld lidt ualmindeligt.

Det havde i månedsvis haft coronapandemien under kontrol takket være strenge karantæneregler og et førsteklasses system til opsporing af kontakter.

Der var rockkoncerter og sportsarrangementer, og antallet af daglige smittede ramte jævnligt nul.

Men det har ændret sig.

Nu er der nedlukninger i Sydney, Darwin, Perth og Brisbane, mens smittetallet stiger, og maskepåbud er genindført.

Og det bærer chaufføren ifølge de australske myndigheder en del af ansvaret for, skriver BBC Online.

Selvom han kom i kontakt med mange mennesker, var limousinechaufføren nemlig ikke vaccineret, bar ikke maske og lod sig ikke teste regelmæssigt.

11. juni blev han smittet under en køretur med flypersonale fra transportfirmaet Fed Ex.

Han blev først testet 15. juni og nåede dermed at sprede smitte i fire dage, fortæller den australske tv-kanal ABC.

Så snart det stod klart, at chaufføren var smittet, kom han i karantæne, og samtidig gik landets smitteopsporing i gang.

Et kort møde var nok

Chaufførens færden blev kortlagt, og myndighederne forsøgte at finde enhver, der havde været i kontakt med manden.

Opgaven var ikke nem.

Og den blev ikke nemmere, da det viste sig, at manden havde besøgt butikscenteret Bondi Junction Westfield, mens der var hundredevis af besøgende.

Besøgende på centerets restauranter kunne forholdsvist nemt kontaktes, da de var tjekket ind med deres coronapas.

Besøgende, der havde brugt kreditkort i centeret, blev også kontaktet, men det stod hurtigt klart, at man ikke havde fat i alle.

For at finde de sidste besøgende gav smitteopsporerne sig til at gennemse timelange optagelser fra centerets overvågningskameraer.

Her fandt de ikke kun ekstra gæster.

De fik også en overraskelse.

Det viser sig nemlig, at de forholdsregler med afstand og begrænset kontakt, vi har været vant til, ikke er nok til at bremse Delta-varianten.

En af videoerne viste, hvordan chaufføren gik forbi en person, der kort efter blev testet positiv med Delta-varianten.

- I et af tilfældene har vi faktisk overvågningsbilleder af selve mødet, og det er i bund og grund bare to individer, der krydser hinanden. De har tydeligvis ansigterne over for hinanden i et kort øjeblik. Tæt, men kortvarigt, fortæller chefen for sundhedsmyndighederne i delstaten New South Wales, Kerry Chant, til ABC.

Frygt for at skabe endnu en ny variant

Andre optagelser viser to øvrige personer, der blev smittet i centeret, men ikke selve mødet med chaufføren.

- I to andre tilfælde har vi ikke været i stand til at finde det præcise mødested ud fra optagelserne, men vi ved, at de var 20 meter fra hinanden i forskellige butikker samtidig, så vi mistænker, at de krydsede hinanden, siger sundhedschefen.

Myndighederne har ikke offentliggjort videoerne, men statsministeren i New South Wales, Gladys Berejiklian, siger til ABC, at møderne i butikscenteret var "skræmmende forbigående".

- Virus spreder sig bogstaveligt talt mellem personer, der ikke rører ved hinanden, men bare flygtigt kommer ind i det samme luftrum. Det er så smitsom, den er, siger Gladys Berejiklian.

Ifølge epidemiolog Mary-Louise McLaws fra universitetet i Sydney er udviklingen i byen bekymrende, fordi mange borgere kun har fået ét vaccinestik.

- Hvis vi får Delta-varianten ind i Sydney, kan det potentielt afspore udrulningen af vacciner, siger Mary-Louise McLaws til ABC.

- Vi ønsker ikke, at delvist vaccinerede mennesker bliver smittet. Der risikerer at komme en ekstremt smitsom virus, som måske finder ud af at snyde de delvist immune Sydney-borgere, ud af det, siger hun til ABC.

Limousinechaufføren, der ifølge myndighederne spredte smitten, kom ud af karantæne 30. juni.

Ifølge hans søn kan familien ikke forstå, at han er kilde til smittespredningen.

Sønnen oplyser ifølge avisen Sydney Morning Herald, at familiemedlemmer var sammen med chaufføren i flere timer den dag, han smittede folk i butikscenteret.

Men ingen af familiemedlemmerne er testet positive.