Udland

Én fejl fik afgørende betydning for Bill Cosbys løsladelse

Den kendte skuespiller er løsladt, fordi myndighederne brød et klart løfte om, at man ikke ville anlægge sag.

Da en domstol onsdag beordrede den amerikanske skuespiller Bill Cosby løsladt fra fængslet, var det ikke, fordi retten har erklæret ham uskyldig.

Det var alene, fordi Højesteret i staten Pennsylvania afgjorde, at anklagemyndigheden havde begået en procedurefejl, da man rejste sagen mod Bill Cosby i 2015.

Anklagemyndigheden havde nemlig ti år tidligere lavet en aftale med Bill Cosby om, at han skulle afgive forklaring i sagen til gengæld for et løfte om, at han ikke ville blive retsforfulgt efterfølgende.

Og det løfte brød anklagemyndigheden, vurderer retten. I rettens 79 sider lange afgørelse hedder det, at "han aldrig burde være tiltalt i denne sag".

- Selvom han er krænker, og domstolen ikke har omgjort det, så siger retten, at fordi vi har krænket dine forfatningsmæssige rettigheder, så kan vi ikke lade dig blive i fængsel, forklarer Emil Friis Lauszus, der er juridisk analytiker på netmagasinet Kongressen.com.

Symbol på MeToo

Det vakte enorm opmærksomhed i USA, da den kendte skuespiller i 2018 blev dømt for seksuelle overgreb. Bill Cosby og filmproducenten Harvey Weinstein var de første magtfulde mænd fra den amerikanske underholdningsindustri, der blev fældet af MeToo bevægelsen.

Mere end 50 kvinder stod frem og anklagede Bill Cosby, der ellers havde et image som hele USA’s hyggelige familiefar fra sin hovedrolle i ”The Cosby Show” for forskellige seksuelle overgreb. Flere af kvinderne fortalte, hvordan Bill Cosby havde bedøvet dem og misbrugt dem seksuelt.

Sagen førte til, at Bill Cosby blev idømt mellem tre og ti års fængsel for seksuelle overgreb på en af disse kvinder, Andrea Constand. Den nu 83-årige skuespiller nåede at afsone mere end to år, før han i går blev sat på fri fod.

Vidnede i erstatningssag

Voldtægtsanklagerne mod Bill Cosby har cirkuleret i årevis. I 2005 nåede sagen med Andrea Constand frem til retssystemet, men anklagemyndigheden mente ikke, at der var tilstrækkeligt bevis til en straffesag mod Bill Cosby.

Efterfølgende indgik den daværende chefanklager Bruce L. Castor en aftale med Bill Cosby om, at han skulle vidne i en erstatningssag, som Andrea Constand havde anlagt.

Aftalen indebar, at Bill Cosby fik et løfte om, at han ikke senere ville blive retsforfulgt i sagen, skriver New York Times.

I sit vidneudsagn erkendte Bill Cosby, at han havde givet kvinder bedøvende midler for at forgribe sig på dem – men ifølge aftalen var det altså ikke oplysninger, der kunne bruges i en kriminalsag mod Bill Cosby.

Erstatningssagen endte med, at Andrea Constand blev tilkendt en erstatning på mere end tre millioner dollars fra Bill Cosby.

På trods af aftalen valgte en ny chefanklager ti år senere at genoptage kriminalsagen og fik Bill Cosby dømt.

- I USA har man, ligesom i Danmark, mulighed for at nægte at udtale sig i sager, hvor man risikerer at inkriminere sig selv. Så her blev Bill Cosby lovet ikke at blive retsforfulgt, og efterfølgende kom der så en anden chefanklager og sagde: ”Ha, ha. Got You! Nu har vi alle beviser på, at du har gjort noget!”. Og det må man ikke, siger Emil Friis Lauszus.

Afgørelsen fra Højesteret i Pennsylvania indeholder samtidigt et forbud mod, at sagen nogensinde kan genoptages.