Udland

Mens russerne tøver med at lade sig vaccinere, kom Putin med en opfordring

Flere regioner i Rusland har indført tvungen vaccination for dele af befolkningen efter lav tilslutning til det frivillige vaccinationsprogram.

Der var masser af spørgsmål til den russiske præsident Vladimir Putin om Covid-19 og vacciner, da han onsdag gennemførte sin årlige spørgetime med befolkningen.

Præsidenten besvarede spørgsmål for åben skærm på tv-stationen Rossiya 24, der heldigvis for Putin havde valgt ud i de mange spørgsmål på forhånd.

Der var sendt mere end en million spørgsmål ind fra befolkningen, hvoraf omkring 80 efter planen skulle nå at blive besvaret af præsidenten.

Ifølge TV 2s Ruslands-korrespondent Claus Borg Reinholdt afspejler de mange spørgsmål om corona, at smitten har rigtig godt fat i Rusland i øjeblikket.

Faktisk satte Rusland rekord med 669 registrerede døde netop på dagen for Vladimir Putins pressemøde.

- Antallet af smittede stiger og det gør antallet af døde også. Så det ser ikke godt ud lige nu, siger Claus Borg Reinholdt.

Vil ikke vaccineres

Et af de første emner, som Putin tog fat på i sin spørgetime, var da også problemerne med at få vaccineret den russiske befolkning.

På trods af, at Rusland selv har udviklet fire forskellige vacciner, så er der kun givet omkring 40 millioner vaccinestik til en befolkning på omkring 146 millioner mennesker.

- Problemet er, at befolkningen ikke vil vaccineres. Jeg kender rigtigt mange, der ikke vil have stikket. Nogle siger til mig, at de allerede har været syge og derfor har naturlige antistoffer i blodet. Andre siger, at de ikke tror på vaccinerne, fortæller Claus Borg Reinholdt.

I sine svar talte Vladimir Putin entydigt for, at disse skeptiske borgere skulle overvinde deres frygt og lade sig vaccinere.

- Den eneste måde at stoppe spredningen af denne pandemi er ved hjælp af vaccinationer. Vi har fire vacciner, der er højteknologiske, sikre og effektive. Så jeg håber, at den tøven, som en del af vores befolkningen føler, vil gå over, sagde Putin.

Tvang eller ikke tvang

Flere regioner i Rusland – blandt andet hovedstaden Moskva – har reageret på befolkningens tøven ved at indføre tvungen vaccination for dele af befolkningen. For eksempel har Moskva-regionen lagt en plan for tvangsvaccination, der kræver, at 60 procent af alle ansatte i servicesektoren skal vaccineres indenfor syv uger.

I spørgetimen understregede Putin dog, at han ikke var tilhænger af en tvangsvaccinering af befolkningen.

Ifølge Claus Borg Reinholdt er det en balancegang på et spørgsmål, der har betydning af historiske grunde.

- I det gamle Sovjetunionen havde folk ikke noget valg. I dag har man et frit valg, og Putin lægger vægt på, at man ikke kan vende tilbage til det sovjetrussiske system. Man er nødt til at give indbyggerne et reelt valg. Men når det så er sagt, så er der altså mange regioner, der er begyndt at tvinge folk til at blive vaccineret. Så det er lidt ord mod ord, siger han.