Udland

Det grønne håb i tysk politik fanget i ny skandale og ny nedtur

Stjerneskuddet brænder ud i Tyskland efter en bogudgivelse.

Den politiske hverdag har været hård ved Annalena Baerbock, de tyske grønnes nye håb og kandidat til valget af ny forbundskansler efter Angela Merkel. I sidste uge var hun ved at rejse sig efter en stribe begynderfejl og udgav en ny bog om, hvordan Tyskland skal se ud med hende som kansler. Men så kom endnu en skandale, der kuldsejler bogen:

For hvem havde egentlig skrevet bogen?

Meningsmålingerne tyder på, at den nye politiske stjerne måske bare er et stjerneskud. Og stjerneskud brænder ud.

Lige nu kæmper både Baerbock og hendes parti for at genvinde troværdigheden oven på afsløringer af plagiater i hendes nye bog, der kan købes på Amazon for 24 euro.

'Sådan skal vi forny vort land', hedder det på forsiden. Men hvem er lige vi, når hun både har haft en professionel medforfatter, der skriver bøger for hvem som helst, og desuden fra ord til andet har snuppet afsnit efter afsnit fra andre?

Tvivlen brænder på

Tvivlen har brændt så meget af hendes popularitet væk, at opturen fra hendes lancering i foråret helt er væk. Dengang overstrålede hun kansler Angela Merkel. Nu er hun på vej ned i retning mod de socialdemokrater, som næsten alle for længst har opgivet. Det viser den seneste måling.

Til gengæld taler alle om Baerbocks onde ånd. Plagiatjægeren hedder Stefan Weber, og han har fundet guld. I hans plagiatblog tager han fat på en stribe sider, så bogen er pænt dækket. Det er akademiske værker, der kopieres fra, uden at bogen antyder, at det ikke er kanslerkandidaten selv, der har skrevet de kloge betragtninger.

Derudover er der ordrette kopier af analyser og beskrivelser fra det statslige agentur for politisk uddannelse såvel som fra nyhedsmagasinet Der Spiegel, magasinet Internationale Politik, avisen Tagesspiegel og tilmed fra Wikipedia.

"Medforfatter"

Medforfatteren er skribenten Michael Ebmeyer, som også har lagt pen til en bog fra den socialdemokratiske udenrigsminister, Heiko Maas. Så det professionelle håndelag er købt udefra. Eksemplerne er ofte lange og i kompliceret sprog.

Et eksempel på side 79 om, hvordan "klimaændringer påvirker hele virksomhedens værdikæde" har en nøjagtig pris for klimaskaderne fra år 2000 til år 2019 på 2,56 milliarder amerikanske dollars. Den grønne kanslerkandidat har altså styr på tallene.

Men det viser sig, at det hele er hentet fra en klimablog "Klimawandel – Challenge Accepted", som er udgivet af et agentur i München, der beskæftiger sig med klima og handel med CO2-udledning. Og sådan fortsætter det.

Politisk mord?

Det grønne parti, som er gået igennem en vanskelig omstilling for at kunne vælge en pragmatisk kanslerkandidat til valget i år, forsvarer Baerbock.

Talsmanden Andreas Kappler taler om et politisk mord i sin kampagne på Twitter.

Tilsvarende erklærer Baerbocks advokat, Christian Schertz, ifølge Tagesschau, at uddragene blot demonstrerer almindeligt anerkendte kendsgerninger. Bogens forlag, Ullstein-Verlag, understreger samtidig, at det omhyggeligt har sikret sig, at alle data i bogen er korrekte.

Fup i CV'et

Men det bliver mere og mere svært at forsvare de grønnes kanslerkandidat. For nu graver journalister også i hendes CV.

I den dybt seriøse avis Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver journalisten Philip Plickert, at Annalena har angivet alt for mange foreninger, som hun skulle være medlem af.

Plickert har fundet fire organisationer, som i hvert fald ikke kender noget til hendes medlemskab. For eksempel kender hverken FN's flygtningeorganisation UNHCR eller tænketanken German Marshall Fund noget til hende. Og han afslører løbende på Twitter.

Skjult indtægt

Desuden er Baerbock ekstra sårbar, fordi både hun selv og hendes parti på to måneder har begået en række fejl, der underminerer hendes troværdighed. Værst var det, da det viste sig, at hun havde glemt at opgive en del af sin indtægt, nemlig de 25.000 euro hun fik som formand i partiet.

Baerbocks medformand i partiet, Robert Habeck, gjorde det hele værre ved at sige, at Ukraine havde brug for "defensive våben" over for truslen fra Rusland. Det ophidsede de mange pacifistiske partimedlemmer. Og hun selv stødte mange almindelige tyskere fra sig ved at foreslå, at korte flyruter blev forbudt. Mange tyskere tænkte på deres længe ventede ferie på Mallorca og vendte ryggen til den nye politiske stjerne.

Annalena Baerbock er stadig en international stjerne, der nævnes blandt navne som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, viser denne oversigt i POLITICO over "Class of 2021". Men hjemme i Tyskland suser stemmerne tilbage til Merkels kristelige demokrater, og socialdemokraterne kan endelig se en fremtid efter svage målinger. Derfor er det tydeligt, at de grønne stadig har brug for en stjerne og ikke bare et stjerneskud.