Udland

Dansker frifundet for 34 år gammelt drab på færge

52-årig dansker har tidligere tilstået drabet ombord på en færge, men har senere forklaret, at han kun tilstod for at drille politiet.

Onsdag eftermiddag faldt der dom i Finland i en 34 år gammel drabssag, der har optaget finsk politi lige siden 1987.

Og dommen var en pure frifindelse af en nu 52-årig dansk mand, som anklagemyndigheden - mange år efter drabet - valgte at tiltale for drabet. Det skriver Ritzau.

Tilbage i 1987 var den danske mand en 18-årig spejderdreng.

En julidag det år var han og et tysk turistpar i tyverne blandt de 1400 passagerer, der var på vej til Finland med færgen Viking Sally.

Undervejs blev det tyske par, der sov i deres soveposer på dækket, brutalt overfaldet af en gerningsmand, der slog dem gentagne gange i hovedet med en hammer.

Den 20-årige tyske mand døde, mens den 22-årige kvinde overlevede med varige hjerneskader.

Den 18-årige danske spejder var med til at finde ofrene og give dem førstehjælp og blev i første omgang betragtet som et centralt vidne og lidt af en helt.

Hærdet kriminel

Men det ændrede sig med årene.

Og i foråret 2021 sad den 52-årige mand i stedet på anklagebænken.

Siden 1987 er spejderdrengen blevet en hærdet kriminel, der ifølge Ekstra Bladet har tilbragt sammenlagt 18 år bag tremmer.

Og den finske anklagemyndighed var overbevist om, at det var ham, der overfaldt det tyske par dengang.

Truede sin ekskone

I retten i Finland nægtede danskeren sig skyldig.

Men faktisk var det mandens egne hentydninger, antydninger og delvise tilståelser gennem årene, der havde fået den finske anklagemyndighed til at fokusere på ham, skriver den finske public service tv-station YLE i en gennemgang af sagen.

I 2015 henvendte dansk politi sig til de finske kolleger med oplysninger om, at manden flere gange havde truet sin ekskone og havde lagt ekstra tryk på sine trusler ved fortælle, at han tidligere havde begået drab.

Blandt de sms-beskeder til ekskonen, der blev fremlagt i retten, var for eksempel:

"Jeg har dræbt".

"Jeg er en af de få, der har lavet noget uopklaret".

"En død og en hjernedød. To tyskere".

Personalet i et dansk fængsel har også fortalt politiet, at han havde tilstået drabet over for dem, skiftevis angrende og stolt af, hvad han havde gjort, skriver YLE.

Tilstod først – men trak tilståelsen tilbage

Det fik i 2016 finsk politi til at rejse til Danmark for at afhøre manden, og under det forhør tilstod han ifølge politiet drabet.

Myndighederne begik imidlertid formelle fejl, idet manden ikke havde en advokatbistand under afhøringen.

Det førte til, at forhøret blev gentaget – nu med en advokat til stede. Denne gang afviste manden, at han havde haft noget med drabet at gøre.

I et interview med YLE har han siden forklaret, at han udelukkende havde tilstået for "at drille og irritere politiet, fordi han hadede politiet".

"Jeg vandt den her"

Da retssagen startede i Finland tidligere på foråret, indkasserede anklagemyndigheden fra start to alvorlige nederlag. Retten afgjorde, at de oprindelige afhøringer af manden i København, hvor han tilstod drabet, ikke måtte indgå i sagen på grund af den manglende advokatbistand.

Dertil kom, at ekskonen nægtede at vidne i sagen, og derefter besluttede retten, at rapporterne med de oprindelige afhøringer af hende heller ikke måtte indgå i sagen.

I en pause i retssagen kommenterede den tiltalte de to afgørelser over for YLE og andre medier sådan:

- Jeg vandt den her!

Anklagemyndigheden kunne dog stadig føre sagen, også uden de centrale afhøringsrapporter og vidneudsagn – blandt andet ved at fremlægge den sms-korrespondance mellem den tiltalte og hans ekskone, der er citeret fra i denne artikel.

Anklagemyndigheden havde krævet den 52-årige dansker idømt livsvarig fængsel.