Coronaudbrud på Mallorca

Flere end 4500 er sendt i karantæne i et forsøg på at inddæmme smitten.

Fyldt med glæde og sommerferiestemning rejste unge spaniere afsted til ferieøen Mallorca mellem 18. og 20. juni for at fejre skoleårets afslutning, men festen fik uanede konsekvenser.

Hele otte spanske regioner har nu udbrud med udgangspunkt på den spanske ferieø. Blandt andet Madrid-regionen, Baskerlandet og Valencia er hårdt ramt, skriver den Spanske TV-station RTVE.

- Det makroudbrud, vi har set på Mallorca, er et godt eksempel på, hvad der vil kunne ske denne sommer i Spanien.

Salvador Macip, forsker ved Leicester Universitetet i Storbritannien.

Den øverste ansvarlige for bekæmpelse af corona-pandemien i Spanien, Fernando Simón, kalder smittetallet for alvorligt og peger på risikoen for, at de unge kan smitte deres forældre, fordi forældrene tilhører en gruppe, der typisk ikke er færdigvaccinerede.

- Og det betyder, at de kan blive smittet, advarer Fernando Simón, direktør i den spanske sundhedsstyrelse.

Simón tilføjer desuden, at de unge selv forhåbentligt ikke udvikler et alvorligt sygdomsforløb, men at nogen desværre vil ende på hospitalet, og risikoen for at nogle få vil miste livet er også til stede. Foreløbig er en 18-årig fra Alicante blevet indlagt på en intensivafdeling efter hans tilstand blev alvorligt forværret.

Ifølge myndighederne i den nordspanske region Baskerlandet, er der både tale om alfa-varianten og delta-varianten (også kendt som henholdsvis den britiske- og indiske variant, red.), men der gives pt ikke noget overblik over, hvor mange der er smittet med hvilken variant, skriver det spanske dagblad El Mundo.

Koncert i tyrefægterarena arnested

Alene på Mallorca, hvor udbruddet begyndte, er knap 250 unge isoleret på hoteller, ni er indlagt på hospital og med de seneste tal fra den regionale regering i Madrid er antallet af smittede nu oppe på i alt 1167 smittetilfælde.

Grupperne af gymnasieelever, der rejste til Mallorca fra mange forskellige regioner, er indsnævret til lidt over 5000 personer, hvoraf de fleste er rejst hjem. Og derfor bliver de isoleret, sendt i karantæne og så videre i deres respektive regioner.

Ifølge de lokale myndigheder på Mallorca er det særligt en reggae-koncert gennemført i tyrefægter-arenaen i Palma de Mallorca, der kan være kilde til, at mange blev smittet. Men også nattelivet i det hele taget er i søgelyset. Ture i både med fester på vandet kan også have været med til at sprede smitten, som myndighederne tror kommer fra få asymptomatiske.

Men også rejsen til Mallorca kan have været en smittespreder. Flere grupper rejste eksempelvis med færger til øen, og her har de socialiseret, og covid-19 kan have spredt sig.

Advarer om femte bølge

Det spanske sundhedsministerium opfordrer nu til, at de unge dropper fællesrejser som dem til Mallorca, fordi situationen endnu ikke er til det. I Spanien er gruppen fra 16-21 år endnu ikke vaccineret.

Flere eksperter advarer da også om, at man med de mange lempelser af corona-restriktionerne i Spanien risikerer en femte bølge efter sommerferien.

- Det makroudbrud, vi har set på Mallorca, er et godt eksempel på, hvad der vil kunne ske denne sommer i Spanien, siger Salvador Macip, der er forsker ved Leicester Universitetet i Storbritannien til avisen 20minutos.

Og forskeren peger på, at hvad der er sket i Storbritannien, hvor den såkaldte Delta-variant er blevet stadig mere dominerende, også vil ske i Spanien.

Efter i en periode at have været for nedadgående er smittetallet i Spanien igen begyndt at stige og igen oppe på lidt over 100 smittede per 100.000 indbyggere de seneste 14 dage.