Bill Cosby er løsladt

Den tidligere så folkekære komiker blev i 2018 idømt tre til ti års fængsel.

Bill Cosby er en fri mand, efter at Pennsylvanias højesteret har omstødt en dom for seksuelle overgreb mod en kvinde.

Det bekræfter fængselsmyndighederne i den amerikanske delstat på Twitter. Han blev løsladt klokken 20.30 dansk tid.

Den 83-årige amerikaner blev i 2018 idømt tre til ti års fængsel og har afsonet mere end to år.

Årsagen til omstødelsen udspringer af en tidligere statsanklagers beslutning om ikke at rejse tiltale mod Bill Cosby i 2004, da han første gang kom under anklage.

Dengang anklagede en kvinde ved navn Andrea Constand den på det tidspunkt folkekære komiker for at have bedøvet og begået overgreb mod hende.

Men der blev ikke rejst tiltale mod Bill Cosby, og det fik ham ifølge dommen til at afgive forklaring i en civil retssag, som Andrea Constand anlagde mod ham.

Trodsede mundtlig aftale

Hans forklaring i den civile retssag blev senere afgørende i straffesagen, da en ny statsanklager rejste tiltale mod Bill Cosby og fik ham dømt i 2018.

Det var til trods for, at Bill Cosby havde indgået en mundtlig aftale med den tidligere statsanklager om, at hans forklaring ikke ville blive brugt imod ham i en eventuel straffesag.

Det er grunden til, at Pennsylvanias højesteret onsdag ophævede dommen og slog fast, at Bill Cosby skal løslades.

- Af disse årsager er Cosbys domsfældelse og strafudmåling annulleret, og han løslades, slutter den 79-sider lange domsafsigelse.

Tabte appelsag

Bill Cosby blev kørt direkte til afsoning, da han fik sin dom i september 2018. I december 2019 tabte han en appelsag, men nu er det altså lykkedes at få medhold ved delstatens højeste retsinstans.

- Helt overordnet mener højesteretten i Pennsylvania, at Bill Cosby ganske enkelt ikke har fået en fair rettergang, siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

Efter anklagerne mod Bill Cosby begyndte, har omkring 60 kvinder rettet lignende beskyldninger mod ham, men Bill Cosby det er kun anklagerne fra Andrea Constand, der har ført til domsfældelse.