Udland

Overraskelse i Tigray: Regeringsstyrker trækker sig tilbage

Dansk ekspert kalder det "et kæmpe nederlag" for regeringen, der er presset af både oprørere og kritik fra udlandet.

Soldater fra oprørsbevægelsen TPLF i den etiopiske Tigray-provins har mandag genvundet kontrollen med provinshovedstaden Mekelle.

De etiopiske regeringstropper, der havde kontrol med provinshovedstaden, trak sig ud af Mekelle, og dermed er situationen i provinsen endnu en gang vendt på hovedet.

- Det er en meget overraskende udvikling. Det er mindre end en uge siden, jeg først hørte om, at TPLF havde fremgang. Det skyldes, at den etiopiske centralregering har gennemført en meget effektiv nyhedsblackout i Tigray-provinsen, siger Stig Jensen, der er lektor på Afrikastudier på Københavns Universitet, til TV 2.

Har aldrig haft fuld kontrol

En langvarig strid mellem den etiopiske centralregering og provinsregeringen i Tigray udviklede sig i efteråret til væbnede kampe mellem etiopiske regeringsstyrker og TPLF-styrker fra Tigray.

I november indtog regeringsstyrkerne – med hjælp fra nabolandet Eritrea – provinshovedstaden Mekelle og indsatte en midlertidig provinsregering.

- Lige fra dag et sagde centralregeringen, at man nu havde fuld kontrol med Tigray-provinsen. Men det havde man absolut ikke. TPLF er meget dygtige til guerillakrig, og det meget kuperede terræn har givet dem ideelle muligheder for nålestiksaktioner mod regeringsstyrkerne, forklarer Stig Jensen.

- Alle er væk

Resultatet viste sig mandag, da regeringssoldater og politi begyndte at trække sig ud af Mekelle.

En lokal embedsmand siger til nyhedsbureauet AFP, at de blev presset til det, da TPLF-styrker nærmede sig "fra alle retninger".

- Alle er væk. Provinsen har ikke længere en regering, fortalte han.

Den væltede provinsregering i Tigray, der nu kan vende tilbage til magten, triumferede oven på nyheden.

En talsmand siger til CNN, at det er lykkedes TPLF "at brække ryggen på den etiopiske hær".

- Folk fester i gaderne. Vores hovedstad er blevet befriet for vores fjender. Men efter min mening er det for tidligt at feste, for vi er ikke færdige med at kæmpe, siger talsmanden Getachew Reda.

Våbenhvile

Umiddelbart efter tilbagetrækningen meddelte centralregeringen, at man indførte en ensidig våbenhvile i regionen indtil september af hensyn til den skrøbelige fødevaresituation i regionen.

- Det vil give regionens landmænd en mulighed for at dyrke deres jord, nødhjælpsgrupper mulighed for at operere uden militær tilstedeværelse og en mulighed for forhandlinger, siger den etiopiske regering ifølge The Guardian.

Lektor Stig Jensen kalder det "et kæmpe nederlag" for den etiopiske regering, at man nu opgiver at få en militær løsning på konflikten.

- Nu vil man i stedet satse på at finde en politiske løsning. Det er ikke kun oprørsstyrkerne fra TPLF, der har tvunget centralregeringen til denne opsigtsvækkende kovending. Det er i lige så høj grad den massive kritik fra EU og USA af regeringsstyrkernes fremfærd i Tigray-provinsen. Den etiopiske regering kan ikke leve med, at den udenlandske bistand og de udenlandske investeringer bliver ramt, siger han.