Udland

Sveriges statsminister går af

Stefan Löfven afviser at udskrive valg. Han håber på at kunne blive statsminister igen.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, går af.

Det siger han selv på et pressemøde mandag.

Den socialdemokratiske partileder havde valget mellem at gå af eller sende svenskerne til valg, efter at han tabte en mistillidsafstemning i Riksdagen sidste mandag.

Men et valg er ikke det bedste for Sverige, mens vi stadig er midt i en coronapandemi, mener han.

Derfor har han i stedet valgt at gå af og bede Riksdagens leder om lov til at gøre et forsøg på at skaffe et nyt mandat bag regeringen.

- Det er den sværeste politiske beslutning, jeg har taget, siger Stefan Löfven.

- Det er meget kompliceret, men i løbet af weekenden stod det klart, at dette var det bedste.

Selvom Stefan Löfven mandag er gået af, kan han sagtens blive Sveriges statsminister igen, hvis Riksdagens formand lader ham prøve at danne en ny regering med det samme.

Lyn-analyse

Stefan Löfven (S) må se en mulighed for at bevare posten som statsminister, for han argumenterede ganske langvarigt for, at et ekstravalg ikke er det bedste for Sverige. Den seneste uges strategi er typisk Löfven: Han bestemmer sig den sidste dag og giver partierne ekstra forhandlingsrunder, mens han sidder klar til at komme ud på toppen af den politiske proces. Det samme gjorde han ved det seneste valg i 2018. Selv om der var flest borgerlige stemmer ved det valg, endte det efter fire måneders forhandlinger med en socialdemokratisk regering. Det er nok den succes, han satser på at gentage.

Chance for at blive statsminister igen

Den svenske regeringskrise brød løs for en uge siden, da socialistiske Vänsterpartiet trak sin støtte til Stefan Löfvens regering.

Det skete, efter at regeringen lavede en aftale med de to borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna om en delvis liberalisering af udlejningspriserne på boliger.

Det hele endte i en mistillidsafstemning i Riksdagen sidste mandag, som Stefan Löfven tabte, og det gav ham en uge til at gå af eller trykke på valgknappen.

Samarbejdet smuldrede i weekenden

Den seneste uge har Socialdemokraterne holdt intensive møder med de forskellige partier i Riksdagen.

Det mest afgørende for Stefan Löfven er, at Vänsterpartiet og Centerpartiet finder fælles fodslag. Men de to partier er ikke glade for at danse i politisk takt med hinanden.

Det stod klart i weekenden, hvor partierne kom med hvert sit forslag på en løsning, men det lykkedes ikke at nå til enighed. Og da tog statsministeren sin beslutning.

- Jeg havde funderet hele ugen, men i går afgjorde jeg det, siger Stefan Löfven.

Gentagne gange siger han, at det svenske folk ikke ønsker et ekstravalg netop nu. I Sverige har man nemlig faste valgrunder, og derfor skal der uanset hvad afholdes valg i september 2022.

- Det bedste argument for et valg var at afprøve det parlamentariske landskab, siger Stefan Löfven.

- Men vi er fortsat i en pandemi, og vi kan ikke udelukke, at der kommer et negativ udslag igen i efteråret. Derfor vil jeg hellere forsøge at få en hurtig løsning på denne situation.

Mens der forhandles om hvem i Riksdagen, som kan samle de nødvendige 175 mandaters opbakning, vil den nuværende regering fortsætte som et forretningsministerium.