Udland

Samarbejde smuldrer kort før svensk statsministers skæbnedag

Stefan Löfven skal hive en kanin op af hatten, hvis han skal overleve som statsminister. Om det lykkes, afslører han på et pressemøde klokken 10.15.

Mandag er en sand skæbnedag for Sveriges statsminister.

For inden midnat skal Stefan Löfven (S) bestemme sig for en af tre politiske veje: Gå af, udskrive valg i utide eller samle nok opbakning til, at han kan få lov at forsøge at danne en ny regering.

Derfor er det afgørende for ham, at Vänsterpartiet og Centerpartiet finder fælles fodslag. Men de to partier er ikke glade for at danse i politisk takt med hinanden.

- Så hans chancer for at overleve som statsminister i dag er ikke specielt gode, siger TV 2s nordiske korrespondent Jesper Zølck.

Samarbejdet smuldrer kort før deadline

Den svenske regeringskrise brød løs, da Vänsterpartiet trak sin støtte til regeringen.

Det skete, efter at regeringen lavede en aftale med de to borgerlige partier, Centerpartiet og Liberalerna, om en delvis liberalisering af udlejningspriserne på boliger.

Det hele endte i en mistillidsafstemning i Riksdagen sidste mandag, som Stefan Löfven tabte, og det gav ham en uge til at gå af, trykke på valgknappen eller samle et flertal af partierne bag sig igen.

To dage efter droppede Centerpartiet deres krav om at få sat huslejen fri.

Vänsterpartiet har siden afstemningen også snakket i forsonende toner, og søndag var de klar til at droppe deres krav om skattestigninger i håb om at undgå et nyvalg. Men det forslag afviser Centerpartiet.

- Det virker, som om Socialdemokraterne og Vänsterpartiet har talt sig til rette, siger Jesper Zølck.

- Problemet for Löfven er, at i midten af svensk politik sidder Centerpartiet og afgør det hele. Og de vil ikke samarbejde med et yderparti som Vänsterpartiet, som, de mener, er et socialistisk, uansvarligt parti.

Har Stefan Löfven en kanin i hatten?

For at den socialdemokratiske statsminister kan blive siddende som statsminister, er det afgørende, at hans rødgrønne regering kan få flertal for sin finanslov til efteråret.

Finansloven har hidtil haft opbakning fra Liberalerna. Men kort før sandet løber gennem timeglasset for Löfven, smuldrer det svenske partisamarbejde.

Partiet vil nu hellere have en liberal regering og vil derfor ikke støtte en ny regering med Löfven i spidsen. Derfor er det mest sandsynligt, at svenskerne snart skal til valg. Og det kommer bag på de fleste.

- For tre uger siden, var der ingen i svensk politik, der havde regnet med at stå her i dag. Men alles evne til at stå fast og grave sig ned i deres skyttegrave gør, at vi netop står her, siger TV 2s nordiske korrespondent Jesper Zølck.

- Stefan Löfven er en politisk overlever, og kan han hive en kanin op af hatten - så både Centerpartiet og Vänsterpartiet kan stille sig bag ham - har han en chance. Men nøglen ligger hos Centerpartiet. Den, de peger på, bliver statsminister.

Foruden Vänsterpartiet stemte højrefløjspartiet Sverigedemokraterna, Moderaterna og Kristdemokraterna imod Löfven i mistillidsafstemningen.

Stefan Löfven har frem til midnat til at gå eller sende svenskerne til stemmeurnerne.