Udland

Antihomolov stjæler fokus på EU-topmøde

En strid om en ungarsk antihomolov og protester under EM i fodbold fylder på torsdagens EU-topmøde i Bruxelles.

UEFA's nein til et tysk ønske om at oplyse et fodboldstadion i regnbuens farver under en EM-kamp mellem Tyskland og Ungarn har vakt stor debat på tværs af Europa.

Og nu har dramaet også sneget sig ind på et topmøde mellem EU's stats- og regeringschefer, der mødes i Bruxelles torsdag og fredag.

Baggrunden er en ny ungarsk lov, som har fået en blandet modtagelse både i og uden for landet.

Lov mod pædofili

Loven forbyder formidling af indhold, der menes at fremme homoseksualitet til unge under 18 år. Den vil blandt andet gøre det ulovligt at skildre homoseksualitet og kønsskifteoperationer i undervisningsmateriale og tv-programmer.

Den ungarske regering med premierminister Viktor Orbán i spidsen hævder, at den kontroversielle lov primært er rettet mod pædofile og er beregnet til at beskytte børn.

- Denne lov er ikke imod nogen samfundsgruppe i Ungarn. Den er imod alle pædofile, så denne lov gør det meget klart, at børnene skal beskyttes, og at pædofile forbrydelser skal straffes på en meget, meget alvorlig måde, sagde den ungarske udenrigsminister, Péter Szijjártó, tidligere på ugen.

Men den påstand køber de fleste af EU's 26 andre medlemslande ikke, fortæller TV 2s Europa-korrespondent, Lotte Mejlhede.

- Flere lande mener, at loven strider mod de grundlæggende menneskerettigheder, og der venter derfor en intens diskussion på topmødet. Man forventer en udtalelse fra en del stats- og regeringsledere – blandt andet Mette Frederiksen, der formentligt vil tage tydeligt afstand fra det 'orbanske' værdisæt på dette område. Så altså klar retorik, men hvad med handling og konsekvenser for Ungarn? Her er konklusionen langt mere uklar, siger hun.

Tager afstand fra diskrimination

Forud for topmødet har 17 lande, herunder Danmark, skrevet under på en fælles erklæring, der tager kraftigt afstand fra "diskrimination mod LGBTQ-personer" og "krænkelse af ytringsfriheden under påskud af at beskytte børn" i Ungarn.

Erklæringen forventes at skabe stor debat under en middag mellem EU-lederne torsdag aften. Mange lande opfatter den nye lov som en stigmatisering af homoseksuelle og frygter, at den vil krænke ytringsfriheden i landet.

- Den (ungarske lov, red.) repræsenterer en åbenlys form for diskrimination baseret på seksuel orientering, kønsidentitet og -udtryk og fortjener derfor at blive fordømt. Inklusion, menneskelig værdighed og lighed er kerneværdier i vores Europæiske Union, og vi kan ikke gå på kompromis med disse principper, lyder det blandt andet i erklæringen.

Enkelte EU-lande har valgt ikke at underskrive erklæringen, herunder Polen, Ungarn, Kroatien, Rumænien og Bulgarien.

Forud for topmødet, der skydes i gang torsdag eftermiddag, ventes flere EU-ledere i et nyt fælles brev at tage afstand fra seksuel diskrimination og fordre respekt og tolerance mellem mennesker. Her er Mette Frederiksen også at finde blandt underskriverne ifølge Politico.

En skændsel

Onsdag tog formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, bladet fra munden og kaldte den ungarske lov en "skændsel".

Hun mener, at loven er i strid med EU's regler, der forbyder forskelsbehandling på baggrund af køn og seksuel orientering, og Kommissionen har derfor sendt et brev til regeringen i Budapest og truet med retslige konsekvenser.

Hele sagen viser med al tydelighed, at Europa stadig er nationernes Europa med vidt forskellige kulturer, frihedsrettigheder og religiøs forståelse, lyder det fra Lotte Mejlhede.

- Det er groft sagt øst mod vest. Ikke nødvendigvis fordi Østeuropa generelt er enig med Orbán politisk, men fordi en del af landene principielt er imod, at andre blander sig i det, de mener, er interne anliggender, siger hun.

LBGTQ+-debatten rammer ned i en topmødedagsorden, der i forvejen er spækket med tunge emner. EU's ledere skal blandt andet drøfte coronapandemien, økonomisk genopretning i EU, migration og forholdet til Tyrkiet og Rusland.

Mødet forventes afsluttet fredag eftermiddag.