Indien melder om ny bekymrende Delta-variant

I USA kalder Biden-regeringens rådgiver Delta-varianten for den største trussel mod at udrydde covid-19.

I Indien ses nu en ny variant af covid-19. Varianten kaldes Delta Plus og er ifølge regeringen "en bekymrende variant".

Delta Plus spredes lettere, binder sig lettere til lungernes celler og er muligvis resistent over for immunbehandlinger.

Det siger den indiske sundhedsminister Rajesh Bhushan, skriver Reuters.

I forvejen har den originale Delta-variant spredt sig til Danmark og det meste af verden. Det er blandt andet den variant, der holder Storbritannien i et jerngreb trods en omfattende vaccineindsats.

Delta er mere smitsom end tidligere versioner af covid-19 og er på vej til at blive dominerende i verden, mener WHO.

Det samme er den i Danmark, hvor man i dag finder den i omtrent 5,5 procent af nye smittede.

Delta med ekstra mutation

Delta Plus, som altså er en helt ny variant, blev kortvarigt kaldt for Nepal-varianten, da den først blev fundet i 13 mennesker, der rejste fra Nepal til Japan.

Om den opstod i Nepal er stadig uklart, skriver the Guardian.

Delta Plus er i grove træk Delta-varianten med en ekstra mutation i spike-proteinet kaldet K417N.

Der er mindst to versioner af Delta Plus kaldet Delta-AY.1 og Delta-AY.2.

Delta AY.1 ser ud til at være den mest udbredte.

K417M-mutationen ses også i coronavirus-varianten fra Sydafrika og menes at være en del af årsagen til, at den sydafrikanske variant er delvist resistent over for vacciner.

Spreder sig verden over

Delta-varianten vurderes at have drevet den anden bølge af covid-19 i Indien i april og maj, som kostede mange indere livet.

Indiens sundhedsministerium opdagede Delta Plus i april og har siden da fundet den i 40 tests fra tre delstater - deriblandt Maharashtra der er en af de hårdest ramte i Indien.

Imens er den allerede blevet opdaget i en stribe lande såsom Storbritannien, USA, Canada, Portugal, Polen, Schweiz, Rusland, Tyrkiet, Japan og Nepal.

- Vi ser ikke noget bekymrende

I USA og Storbritannien mener flere virologer, at det er for tidligt at kalde Delta Plus for en bekymrende variant.

- Jeg ville bevare roen. Jeg mener ikke, at hverken Indien eller nogen andre i verden har frigivet elle akkumuleret nok data til at kalde Delta Plus-varianten mere farlig eller bekymrende end den oprindelige Delta-variant, siger Jeremy Kamil, der er virolog på Louisiana State University Health Sciences Center, til BBC.

Det samme mener Anurag Agarwa, der er direktør for et af de 28 laboratorier, der arbejder med gensekventering i Indiens hovedstad Delhi.

- Vi ser ikke noget bekymrende endnu. Vi holder nøje øje med den og styrker vores folkesundhedsforanstaltninger, siger han til BBC.

Den oprindelige Delta-variant, der er stærkt smitsom, har spredt sig til 80 lande.

Den amerikanske ekspert i smitsomme sygdomme Anthony Fauci, der arbejder tæt sammen med præsident Joe Bidens regering, sagde på et pressemøde tirsdag, at Delta-varianten er den største trussel mod det arbejde, der foregår for at udrydde covid-19 i USA.