Udland

Grækenland smider flygtninge ud med trusler og vold, viser ny rapport

Rapporten kommer samtidig med, at Grækenland er begyndt at teste støjkanoner for at holde flygtninge og migranter ude af landet.

Vold, trusler og kummerlige detentionscentre. Det er, hvad Grækenlands myndigheder gør brug af for at sende flygtninge og migranter, der er på vej ind eller allerede befinder sig i landet, tilbage over grænsen til Tyrkiet.

Det skriver menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

- Vi kan dokumentere, at det er sket i lang tid og har ramt op til 1000 personer, siger seniorrådgiver for Amnesty International Danmark, Lisa Blinkenberg, til Ritzau.

Flygtninge og migranter fortæller, at de blandt andet har fået frataget ejendele, id-papirer, og forældre har fået frataget bleer og mælkepulver til børnene.

- Vi kan også se, at de bliver frihedsberøvet i centre i flere dage, hvor de ikke har adgang til advokater. De bliver holdt under kummerlige forhold. Nogle er blevet slået, sparket og udsat for grov vold, siger hun.

Presser flygtninge tilbage over grænsen

Amnestys rapport bygger på 21 situationer i perioden juni-december 2020, hvor det ifølge organisationen kan dokumenteres, at Grækenlands myndigheder med "brutale taktikker" har presset migranter og flygtninge ud af landet.

Det er både sket i grænseområdet og hundredvis af kilometer inde i Grækenland, hvor myndighederne med koordinerede aktioner har sendt dem tættere på grænsen for at sende dem til Tyrkiet.

Tilbagesendelserne er ulovlige, da alle mennesker ifølge Grækenlands og EU's internationale forpligtelser har ret til at søge asyl og få deres sag vurderet ved en uafhængig instans.

Støjkanoner som nyt våben

Rapporten kommer, knap en måned efter at grænsepolitiet i Grækenland har taget et nyt våben i brug for at forhindre folk i at rejse ulovligt ind i EU.

Med såkaldte LRAD-systemer (Long Range Acoustic Device) kan betjentene fra toppen af deres pansrede køretøjer affyre tunge tryk af øredøvende støj ind over grænsen mod Tyrkiet.

Støjkanonerne er på størrelse med et lille fjernsyn, men de kan matche støjniveauet fra en jetmotor.

- Vores opgave er at forhindre migranter i at komme ind i landet på ulovlig vis. For at gøre det har vi brug for moderne udstyr og værktøjer, sagde Dimonsthenis Kamargios, leder af den regionale grænsevagtsenhed, dengang til nyhedsbureauet AP.

Langer ud efter EU

Siden flygtningekrisen i 2015 og 2016, hvor langt over en million mennesker – primært på flugt fra krige i Syrien, Irak og Afghanistan – flygtede ind i Europa, har EU brugt store beløb på forskning i sikkerhedsteknologi.

I samarbejde med universiteter og private virksomheder er der blandt andet blevet udviklet nye systemer til overvågning og genkendelse, der er blevet testet ved EU's ydre grænser

Foruden Grækenland er der ifølge nyhedsbureauet AP blevet gennemført tests i blandt andet Ungarn, Letland og andre steder ved EU's østlige grænse, skriver AP.

Og Grækenland er ikke det eneste land, der sender migranter tilbage.

- Vi kan desværre se, at flere og flere lande tyr til det her. Vi ser også pushbacks (tilbagesendelser, red.) i Spanien, Kroatien, Malta og andre steder, siger Lisa Blinkenberg og tilføjer:

- Desværre er mange asylansøgere, flygtninge og migranter uønskede i EU, siger hun.

Flere af de voldsomme tilbagesendelser er sket i områder, hvor EU's agentur for grænse- og kystbevogtning Frontex patruljerer.

Derfor mener Amnesty, at Frontex enten skal standse tilbagesendelserne eller standse deres operationer i Grækenland.