Udland

Centerpartiet dropper krav, der væltede Löfven som statsminister

Stefan Löfven hilser udmeldingen fra Centerpartiet velkommen, og kalder det en vej fremad.

Centerpartiet i Sverige dropper sit krav om at få sat huslejen fri.

Det skriver avisen Dagens Nyheter.

Det var netop forslaget om at sætte huslejen fri, der mandag fik Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna til at stemme for at vælte Stefan Löfven som statsminister i en mistillidsafstemning.

Löfven skal inden mandag i næste uge afgøre, om regeringen går af, eller om der skal udskrives nyvalg.

Löfven hilser udmelding velkommen

Centerpartiets leder, Annie Lööf, siger til Dagens Nyheter, at forslaget om at sætte huslejen fri reelt faldt, da Löfven tabte afstemningen i Riksdagen.

Annie Lööf vil nu have det svenske regeringsgrundlag - også kendt som Januaraftalen - genforhandlet.

Stefan Löfven hilser udmeldingen fra Centerpartiet om at droppe forslaget velkommen:

- Det er konstruktivt og en vej fremad. Det er vigtigt, at flere partier nu agerer for landets bedste, siger Löfven til Dagens Nyheter.

Kompromis blev forkastet

Den politiske krise i Sverige blev udløst af, at Löfvens regering havde lavet en aftale med de to borgerlige partier, Centerpartiet og Liberalerna, om en delvis liberalisering af udlejningspriserne på boliger.

Vänsterpartiet truede efterfølgende med at trække sin støtte til regeringen.

Søndag præsenterede Löfven et kompromisforslag, men det blev forkastet af Vänsterpartiet som "useriøst og et politisk teater".

Et hjertebarn

At det netop er et spørgsmål om lejepriser, der har splittet den svenske regering, er ikke tilfældigt.

Vänsterpartiets leder hedder Nooshi Dadgostar, og inden hun for omkring otte måneder siden blev leder af partiet, kæmpede hun aktivt imod markedsbestemt leje på nybyggede lejeboliger for at holde huslejepriserne nede.

- Det er hendes hjertebarn. Hun har været med til at lave demonstrationer og protester ude foran lejeboliger, inden hun kom ind i Riksdagen, siger TV 2s nordiske korrespondent Jesper Zølck.

Onsdag skriver Nooshi Dadgostar på Twitter:

- Det stædige arbejde for retten til en bolig, som almindelige lønmodtagere, familier med børn, unge og pensionister har råd til, har båret frugt.