Udland

For første gang nogensinde deltager transperson ved de olympiske lege

Laurel Hubbard levede sine første 35 år som mand. En af hendes kommende OL-modstandere kalder deltagelsen en dårlig joke.

Den newzealandske vægtløfter Laurel Hubbard skriver sig ind i historien, når hun til sommer løfter vægtstangen til OL.

Hun er nemlig tidligere mand, og det er første gang nogensinde, at en transperson skal dyste til de traditionsrige lege, skriver The Guardian.

I LGBT-samfundet skaber nyheden begejstring, mens den modtages mere skeptisk i andre kredse.

Inklusion over fairness

Laurel Hubbard er i dag 43 år og levede som mand i 35 år, før hun i 2012 startede transformationen til kvinde. Men er det fair, at en person født i en mands krop kan kæmpe om medaljer mod personer født i kvindekroppe?

Debatten har længe været varm, og studier peger i forskellige retninger. Ifølge nogle rapporter er der endnu for lidt data til at bevise store fordele for transkønnede. Samtidig er det ikke svært at finde eksperter, der mener det modsatte.

Eksempelvis lyder det fra Ask Vest Christiansen, lektor og idrætsforsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, at Laurel Hubbards deltagelse er en prioritering af "inklusion" over "fairness".

For den 43-årige vægtløfter har ifølge lektoren stadig store fysiske fordele, selvom hun har gennemgået medicinsk behandling, der har sænket hendes testosteronniveau.

Den Internationale Olympiske Komites retningslinjer for transpersoner i sport

Skifter man køn fra kvinde til mand, kan man deltage uden restriktioner. 

Til gengæld må transkvinder kun stille op i konkurrencer for kvinder, hvis (en smule forsimplet): 

- Atleten sænker sit testosteronniveau til 10 nanomol pr. liter i mindst 12 måneder.

- Atleten erklærer sit køn som kvinde uden mulighed for at ændre det i fire år.

Kilde: Den Internationale Olympiske Komite

Han forklarer, at det gennemsnitlige niveau for kvinder ligger mellem 0,1 og 2,0 nanomol per liter blod. Hos mænd er det mellem 7 og 30. Og ifølge IOC's retningslinjer må transkvinder deltage, hvis deres niveau er sænket til 10 i mindst et år op til en konkurrence.

Ifølge Ask Vest Christiansen har Laura Hubbard derfor stadig et langt højere testosteronniveau end gennemsnitlige, biologiske kvinder.

- Derudover har hun gennemlevet mandlig pubertet og været mand, til hun var 35 år. Det betyder, at hun stadig har fordele ved at have et større hjerte, større muskelmasse og større knogletæthed, siger han.

Lignende udmelding findes blandt en af Laurel Hubbards kommende modstandere. Ifølge BBC sagde den belgiske vægtløfter Anna Vanbellinghen i maj, at det ville være en dårlig joke, hvis Laurel Hubbard skulle deltage ved OL.

- Enhver som har trænet vægtløftning på et højt niveau ved, at denne her situation er unfair over for sporten og atleterne, sagde hun.

Ikke en mand i en kvindekonkurrence

I flere amerikanske delstater debatteres det i disse måneder, om det bør være ulovligt for transkønnede piger og kvinder at konkurrere mod andre end det køn, de biologisk er født som. Og i Danmark kæmper Dansk Idrætsforbund med samme spørgsmål.

Men hos LGBT+, der er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, skaber dagens nyhed om Laurel Hubbard stor glæde.

- Det er et spørgsmål om synlighed og om, at transpersoner kan, hvad de vil, siger sekretariatschef Susanne Branner.

Hun mener, folk mangler viden, hvis de synes, det er uretfærdigt, at en transkvinde kan dyste mod biologiske kvinder.

- Det er ikke en mand, der deltager i en kvindekonkurrence. Det er en kvinde. Og ja, hun har gennemgået en mandlig pubertet. Men hun er i medicinsk behandling, som gør, at der fra hendes forbunds side ikke er tale om en konkurrencefordel. Ellers tror jeg simpelthen ikke, man havde ladet hende konkurrere, siger hun.

Fra New Zealands Olympiske Komite anerkender man, at "kønsidentitet i sport er et meget følsomt og komplekst emne".

Det siger direktøren i den newzealandske komite, Kereyn Smith, skriver The Guardian. Ifølge direktøren handler det om balance mellem menneskerettigheder på den ene side og fair konkurrence på den anden.

- Vi har en stærk kultur for respekt og inklusion over for alle, siger han.