Coronavirus

Tredje bølge er bestemt på vej, siger britisk toprådgiver

Der er lige nu et kapløb i Storbritannien mellem delta-varianten og vaccineudrulningen, siger eksperter.

En tredje bølge af coronavirussen er bestemt på vej i Storbritannien.

Sådan lyder vurderingen fra professor Adam Finn, der er medlem af den britiske vaccinationskomité, JCVI, som rådgiver premierminister Boris Johnsons regering.

Meldingen kommer, efter sundhedsmyndighederne på en uge har registreret en stigning på 79 procent i antallet af tilfælde med den smitsomme deltavariant – den, der også er kendt som den indiske variant.

- Smitten stiger. Vi kan måske være en smule optimistiske, for den stiger ikke hurtigere, men ikke desto mindre ser vi en stigning. Denne tredje bølge er bestemt på vej, siger Adam Finn til BBC’s Radio 4 Today ifølge The Guardian.

- Vi kan konkludere, at kapløbet mellem vaccinationsprogrammet, især når de ældre har fået anden dosis, og deltavariantens tredje bølge er i fuld gang.

Risikoen for at blive syg er mindre

Samme vurdering har Mark Jit, der er professor i vaccineepidemiologi. Til BBC News siger han, at det er et kamp mod tiden for at få vaccinen, inden tredje bølge bliver rigtig stor.

- Vi får en tredje bølge, medmindre vi går tilbage til en nedlukning, fordi virussen spreder sig hurtigere, end vi kan kontrollere den. Men størrelsen af bølgen afhænger af, hvor hurtig vi kan udrulle vaccinen, og hvor godt vi tester og smitteopsporer, siger Mark Jitt.

46,3 procent af briterne er blevet færdigvaccineret, men det har endnu ikke vist sig at være nok til at stoppe deltavarianten. Mark Jit forklarer dog, at risikoen for at blive syg, blive indlagt eller dø med covid-19 er blevet reduceret, fordi vaccinerne er effektive.

- Men de er ikke 100 procent effektive. Hvis man har fået to doser, har man måske 90 eller 95 procent lavere risiko for at blive indlagt eller dø, men der er stadig 5-10 procent tilbage. Og når du ganger det med, at mange mennesker bliver smittet, er det stadig et stort antal dødsfald, om end det er langt færre, end hvis vi ikke havde vaccinen, siger Mark Jit.

18-årige kan vaccineres nu

Smitten i Storbritannien er primært drevet af de yngre befolkningsgrupper, som ikke i så høj grad er blevet vaccineret endnu, fortæller Adam Finn til Radio 4 Today.

Fredag åbnede man dog for, at de 18-årige og opefter kan få et stik, men på trods af truslen om en tredje bølge og smittestigning blandt de yngre er det ikke planen, at gruppen under 18 år skal til at have et stik.

- Selv hvis der blev truffet en beslutning om at vaccinere børn, vil det ikke være hensigtsmæssigt lige nu. Hverken her eller andre steder i Europa, fordi det er voksne, der bliver syge. Derfor skal vaccinationen af voksne prioriteres lige nu, siger Adam Finn.

Danmark kan udskyde tidspunktet

England er så hårdt ramt af smittestigningen, at Boris Johnson og hans regering tidligere på ugen udsatte den store genåbningsfest med fire uger, så det først er 19. juli, at de fleste og sidste restriktioner ophæves.

På et pressemøde i Downing Street fortalte han, at deltavarianten nu er skyld i 96 procent af smittetilfældene i England, og ”derfor giver det mening bare at vente lidt længere,” som han sagde på pressemødet.

Mads Albertsen, der er professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, og som er initiativtager til den danske sekventering af virusvarianterne, fortalte i forbindelse med den engelske udsættelse af genåbningen, at deltavarianten højst sandsynligt også bliver den dominerende i Danmark.

Men fordi myndighederne i Danmark både tester meget og screener og sekventerer mere end 90 procent af alle positive prøver for de bekymrende varianter, vurderer Mads Albertsen, at vi kan udskyde tidspunktet for, hvornår deltavarianten bliver dominerende.

- Lige nu er det en kamp mod tiden, som han sagde.