Coronavirus

Smitten eksploderer i Rusland, mens tusinder strømmer til EM-kampe

90 procent af dem, som for nylig er konstateret smittet med covid-19 i Moskva, er blevet syge med Delta-varianten.

Rusland kæmper lige nu med en tredje bølge af coronasmitte.

Smittespredningen sker, samtidig med at landet er vært for flere EM-fodboldkampe.

Det er særligt i Moskva, at der registreres mange smittetilfælde, og selvom der ikke spilles kampe i hovedstaden, har smitten fået konsekvenser for fodboldfans.

Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin, har krævet restriktionerne strammet i byen, og derfor har myndighederne blandt andet lukket en såkaldt fanzone, hvor moskovitterne indtil nu har været samlet for at se fodbold.

Darya Rikhter, som bor i Moskva, tvivler imidlertid på, at myndighedernes tiltag er nok.

- Hvis det er med til at begrænse smitten, er det fint. Men jeg tror ikke, at det er en forholdsregel, der vil standse sygdommen og smittespredningen, siger hun til nyhedsbureauet Reuters.

Fredag blev der registreret 17.051 nye covid-19-tilfælde i Rusland – det højeste antal smittede på et døgn siden februar.

Situationen forværres hurtigt

Det er Delta-varianten, som først blev opdaget i Indien, der står for de fleste nye smittetilfælde i Rusland.

Borgmester Sergej Sobjanin siger, at situationen lige nu forværres hurtigt i Moskva, der har 13 millioner indbyggere.

- Vi ser effekten af de virusvarianter, som er mere aggressive, og som spreder sig hurtigere, siger Sergej Sobjanin til det statslige tv ifølge Tass.

Han tilføjer, at knap 90 procent af de moskovitter, som for nylig er konstateret smittet med covid-19, er blevet syge med Delta-varianten.

Spiller fodbold trods smitteeksplosion

Også i Sankt Petersborg, hvor der spilles syv EM-kampe, stiger smitten voldsomt.

Det fortæller Weekendavisens korrespondent i Rusland, Andrey Kazankov, til TV 2:

- Fredag var der 79 coronadøde i Sankt Petersborg, der har næsten lige så mange indbyggere som Danmark. Da situationen var værst i Danmark i januar, var der 30-40 coronadøde i døgnet, og her har vi 60 til 80 døde i døgnet. Det er tæt på dobbelt så mange.

- Jeg mener, at det er forholdsvist vanvittigt, at man vælger at afvikle så mange kampe i en by, der er så hårdt ramt som Sankt Petersborg, lyder det fra Andrey Kazankov.

Sankt Petersborg Stadion har trods smittespredningen åbnet for 50 procent af stadionets kapacitet. Det betyder, at der lukkes 30.500 ind til hver af de syv EM-kampe.

Overfyldte sygehuse

Selvom smitten i Rusland har været stigende gennem længere tid, er myndighederne først nu begyndt at indføre en begrænset nedlukning, fortæller Andrey Kazankov:

- Der er flere historier om overfyldte sygehuse. Min bedste ven, som lige har været indlagt på en coronaafdeling, fortalte, at der hver dag blev indlagt så mange nye patienter, at mange måtte ligge ude på gangene, fordi der ikke var plads til dem.

Putins regering er utilfreds med den russiske befolknings modstræbende holdning over for vaccinationer.

Regeringens talsmand, Dmitrij Peskov, siger, at den voldsomme smittespredning skyldes Delta-varianten og et lavt vaccinationsniveau.

De seneste tal viser, at russerne kun har fået 23,25 vaccinedoser per 100 indbyggere. Til sammenligning har danskerne modtaget 77,50 doser per 100 indbyggere.