Udland

Irans nye præsident deler vandene - anklages for at være med i dødspanel

Især unge og veluddannede iranere er fuldstændig knust over resultatet af præsidentvalget, siger TV 2s korrespondent Simi Jan.

Iransk stats-tv har udråbt den ultrakonservative kandidat Ebrahim Raisi som vinder af præsidentvalget.

Ifølge iransk stats-tv har 60-årige Raisi fået knap 18 millioner stemmer ud af 28 millioner afgivne stemmer.

Ebrahim Raisi er en mand, som deler vandene i Iran. Det fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan:

- Nogle støtter ham, fordi han var en del af revolutionen i 1979. De stoler på ham, fordi han er tæt på den åndelige leder Ali Khamenei. Men der er også alle dem, som ønsker, at Iran bliver en del af det internationale samfund, og som ikke ønsker at være underlagt alle mulige sanktioner, siger hun.

Det er blandt andet brud på atomaftalen, der har fået USA til at indføre sanktioner mod Irans olie, banker og flere andre sektor samt en lang række personer og institutioner.

Unge, veluddannede vælgere er knust

Den nye præsident kommer til at stå i spidsen for et splittet Iran, fortsætter Simi Jan:

- Der er millioner af iranere, som har undladt at stemme, fordi de kender Raisi, som er på USA’s sanktionsliste, fordi han har overtrådt menneskerettighederne.

Valget i Iran har været præget af stor utilfredshed i befolkningen, fordi mange kandidater er blevet nægtet at stille op af præstestyret. Det har ført til, at mange iranere har undladt at stemme.

- Det er især unge og veluddannede iranere, som er fuldstændig knust over resultatet af det her valg, som de mener, var planlagt på forhånd. Derfor ser valgdeltagelsen også ud til at være den laveste i årtier, fortæller Simi Jan.

Amnesty: Raisi sad i dødspanel

Allerede som 20-årig blev Ebrahim Raisi udpeget som offentlig anklager, og ifølge menneskeretsgruppen Amnesty International var han en af hovedkræfterne bag massefordrivelsen af marxister og andre venstreorienterede iranere.

I løbet 1980’erne blev tusindvis af politiske fanger henrettet på ordre fra den daværende ayatollah Khomenei. På det tidspunkt var Ebrahim Raisi steget i graderne til viceanklager ved Revolutionsdomstolen.

Ifølge Amnesty International udgjorde Raisi sammen med tre andre dommere et dødspanel, som førte tilsyn med henrettelserne. Amnesty kræver nu, at Raisis rolle bliver efterforsket.

- At Ebrahim Raisi er på vej mod præsidentembedet i stedet for at blive efterforsket for forbrydelser mod menneskeheden i form af drab, tvungne forsvindinger og tortur, er en dyster påmindelse om, at straffriheden hersker øverst i Iran, skriver Amnesty i en meddelelse.

PÅ USA's sanktionsliste

Den nye præsidents påståede rolle i henrettelserne fik i 2019 USA til at placere Raisi på en liste over iranere, som er underlagt sanktioner. En liste, han stadig optræder på, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Selv afviser Ebrahim Raisi at have spillet en rolle i masseudryddelsen af systemkritikere og politiske modstandere.

Under valgkampen har Raisi lovet vælgerne, at han vil slå hårdt ned på korruption i den iranske magtelite. Desuden har han lovet, at han vil opføre flere millioner hjem til folk med lav indkomst.

Ebrahim Raisi overtager præsidentposten efter Hassan Rouhani. Det ventes, at han bliver taget i ed i august.