Coronavirus

Smitteudbrud i Kina har udløst ny krise, og denne gang kan det ramme julehandlen

To af verdens fem største containerhavne har været lukket ned i flere uger, og det er skidt nyt for et i forvejen presset shippingmarked.

Først var der problemer med en kritisk mangel på shippingcontainere på grund af coronapandemien.

Så kom den omkostningsfulde blokade i Suez-kanalen.

Nu må virksomheder og forbrugere forberede sig på en ny shippingkrise, efter at et udbrud med coronavirus i det sydlige Kina har lukket ned for aktiviteten i flere vigtige havne.

Med store forsinkelser og stigende priser til følge.

- Forstyrrelserne ved havnene i Shenzhen og Guangzhou er meget omfattende. De kan i sig selv få en påvirkning på forsyningskæden uden fortilfælde, siger Brian Glick, direktør for platformen Chain.io, til erhvervsmediet CNBC.

Det er den kinesiske provins Guangdong, som har oplevet en pludselig stigning i tilfælde med den smitsomme delta-variant, der først blev opdaget i Indien.

Udbruddet fik i sidste måned myndighederne til at indføre nye lockdowns i provinsen, og handelstrafikken i havnene blev sat på pause for at få smitten under kontrol.

Normalt går knap en fjerdedel af Kinas eksport gennem havne beliggende i Guangdong, og førnævnte Shenzhen og Guangzhou har verdens henholdsvis tredje- og femtestørste containerhavne, ifølge World Shipping Council.

Den seneste tid er smitteudviklingen vendt, og dele af aktiviteten er genoptaget.

Men skaden er allerede sket, som den danske shippinggigant Mærsk torsdag konstaterede.

Dominoeffekt

Yantian-havnen i Shenzhen håndterer normalt gods svarende til 36.000 containere hver dag, men området blev lukket ned i mere end en uge, da der blev fundet smitte blandt flere havnearbejdere.

Havnen er genåbnet, men opererer fortsat med nedsat kapacitet. Det øger ophobningen af containere, som venter på at blive sendt afsted, og skibe, der venter på at lægge til kaj.

Mærsk oplyser, at ventetiden i Yantian lige nu er over 14 dage, hvilket har medført en dominoeffekt videre ud i andre havne og skabt et stort problem for shippingindustrien.

- Det er en stor og meget aktiv havn, så når der opstår forsinkelser dér, har det en afledt effekt på forsyningskæder i hele verden, siger Lars Mikael Jensen, netværkschef i A.P. Møller-Mærsk, til Edinburgh Evening News.

Alene i Yantian har driftsforstyrrelserne betydet, at man ikke har kunnet håndtere omkring 357.000 containere, anslog containeranalytiker Lars Jensen i sidste uge.

Det vil i så fald være mere end den mængde fragt, der blev påvirket af den seks dage lange lukning af Suez-kanalen i marts i år.

Kan ramme julehandel

James Baker, der er containerredaktør på shippingavisen Lloyd's List forklarer til Edinburgh Evening News, at systemet allerede er så overbelastet og tæt på bristepunktet, at selv små forstyrrelser i øjeblikket kan få store konsekvenser.

Han vurderer, at det i sidste ende risikerer at kunne føre til mangel på bestemte varer, når vi rammer julehandlen senere på året.

Det kan blive vanvittigt

James Baker, redaktør, Lloyd's List

Selv under normale omstændigheder begynder forretninger nemlig at indhente sæsonvarer fra Kina flere måneder i forvejen.

Men med vished om det aktuelle pres på det internationale shippingmarked er nogle forhandlere allerede begyndt at booke deres juleforsendelser.

- Normalt begynder højsæsonen for containershipping i tredje kvartal, når alle opbygger lagre til julen i Vesten, men i år oplever vi bare allerede en permanent højsæson. Ingen kan sige, hvad der sker, når vi rammer august eller september, siger James Baker til avisen.

- Det kan blive vanvittigt. Det er meget svært at forudsige.

Den danske shippinganalysechef i interesseorganisationen Bimco, Peter Sand, kommer med denne vurdering til CNN:

- Folk vil måske ikke kunne finde alt det, de kigger efter på butikshylderne, når de handler julegaver senere på året.

Priser er eksploderet

På grund af de seneste kriser i shippingbranchen er priserne på containerfragt allerede presset i vejret.

Prisen for at få fragtet en 40-fodscontainer ad søvejen fra Shanghai til Rotterdam koster mere end 65.000 kroner, hvilket ifølge Drewry Shipping er tre gange mere end for bare et år siden.

Frygten i branchen er, at den seneste udvikling i Kina kan få priserne til at stige yderligere.

- Mange små og mellemstore virksomheder slår ud med armene, mens shippingpriserne passerer prisen for det produkt, de skal have fragtet. Vi har forskubbet prisloftet så mange gange, at ingen ved, hvornår det topper, siger Brian Glick til CNBC.

De nyeste meldinger fra Guangdong er, at der de seneste dage kun er fundet meget få nye smittetilfælde med coronavirus. Myndighederne håber derfor, at man snart kan ophæve flere restriktioner og gå tilbage på fuld kapacitet i havnene.