Udland

Hårdt presset Löfven klynger sig til magten under pressemøde

Fire partier meldes klar til at vælte Sveriges regering på mandag.

Sveriges statsminister retter nu skarp kritik mod Venstrepartiet, som har bragt ham i politisk stormvejr ved at fremsætte et mistillidsvotum.

- At kaste Sverige ind i en politisk krise nu, hvor vi stadig er inde i en pandemi, er ikke ansvarligt, siger Stefan Löfven på et pressemøde torsdag eftermiddag.

Jeg har to muligheder: Jeg kan udskrive valg eller træde af

Stefan Löfven

Normalt er Venstrepartiet det parlamentariske grundlag for Stefan Löfvens socialdemokratiske mindretalsregering. Men de seneste dage har der været udtalt kritik af regeringens planer om at slække på de regler, der regulerer huslejen i nyopførte lejeboliger.

To muligheder for Löfven

Da de svenske medier på pressemødet spurgte ind til mistillidsvotummet, lød det fra Stefan Löfven:

- Jeg har to muligheder: Jeg kan udskrive valg eller træde af.

Statsministeren afviser dog at svare på, hvad førstevalget er:

- Det skal jeg tænke over. Det må man tænke grundigt over. Førsteprioriteten er at gøre det bedste for Sverige, siger Stefan Löfven.

Lyn-analyse

Spørgsmålet om markedsleje har været en rød linje for Venstrepartiet, siden de stillede mandater bag Löfven-regeringen. De vil slet ikke snakke om det. Kombineret med en følelse af - lidt groft sagt - at være blevet ignoreret af Socialdemokraterne, har de nu valgt at sætte foden ned. Oppositionspartierne til højre ser en mulighed for at ryste regeringen, men Löfven ser ud til at sætte hårdt mod hårdt. Han skyder tilbage mod Venstrepartiet og spørger, om de virkelig vil kaste Sverige ud i en politisk krise i en alliance med Sverigedemokraterne - et parti de normalt intet har til fælles med. 

Fire partier vil vælte regeringen

Tidligere torsdag afviklede Venstrepartiet et pressemøde, hvor man gjorde det klart, at der nu var flertal for at vælte regeringen:

- Venstrepartiet savner lige nu tillid til Sveriges statsminister. Det er ikke nogen let besked, jeg sender her i dag, lød det fra Venstrepartiets leder, Nooshi Dadgostar.

Sverigedemokraterne, Moderaterne, Venstrepartiet og Kristendemokraterne bakker på nuværende tidspunkt op om at fælde regeringen, men selve afstemningen finder sted mandag klokken ti.

- Dermed ser det ud som om, at Löfven falder i en mistillidsafstemning, skriver Mats Knutson, som er indenrigspolitisk kommentator for SVT på Twitter.