Udland

Flertal for at vælte Stefan Löfven

Sveriges statsminister har siden valget i 2018 ledet en mindretalsregering, der er støttet af blandt andre Venstrepartiet.

I Sverige har oppositionspartiet Sverigedemokraterne fremsat et mistillidsvotum mod landets socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven. Og det ser der nu ud til at være flertal for.

Det sker, efter at regeringens ene støtteparti, Venstrepartiet, tidligere torsdag meddelte, at partiet har mistet tilliden til Löfven.

- Venstrepartiet savner lige nu tillid til Sveriges statsminister. Det er ikke nogen let besked, jeg sender her i dag, siger Venstrepartiets leder, Nooshi Dadgostar, på et pressemøde torsdag.

Både Sverigedemokraterne, Moderaterne, Venstrepartiet og Kristendemokraterne er for at fælde regeringen.

- Dermed ser det ud som om, at Löfven falder i en mistillidsafstemning, skriver Mats Knutson, SVT's indenrigspolitiske kommentator, på Twitter.

Han skriver kort efter, at der er afstemning mandag klokken 10.

Lejelov har skabt splid

Venstrepartiets beslutning kommer på baggrund af den svenske regerings planer om at slække på de regler, der regulerer huslejen i nyopførte lejeboliger.

Det er planen, at det skal ske fra næste sommer, når loven er vedtaget. Det er en aftale, der tidligere er indgået mellem regeringen og de borgerlige partier Liberalerna og Centerpartiet.

De to partier har også fungeret som parlamentarisk støtte for Löfvens regering.

Venstrepartiets leder, Nooshi Dadgostar, har krævet, at Hyresgästföreningen, der bedst kan sammenlignes med Lejernes LO i Danmark, får et sæde og medbestemmelse i det lovforberedende arbejde.

Hun havde sat en frist til klokken 11 torsdag, ellers ville hun gøre alvor af sin trussel om en mistillidsdagsorden. Venstrepartiet siger, at det satser på en afstemning om mistillid senest mandag.