Udland

Vladimir Putin efter topmøde: USA har ikke ret til at kritisere os

Putin sammenlignede Navalnyj med de demonstranter, der stormede Kongressen. - En latterlig sammenligning, siger Joe Biden.

Den russiske præsident Vladimir Putin kalder mødet med den amerikanske præsident Joe Biden for ”konstruktivt” og alt andet end fjendtligt.

- Vi ser forskelligt på mange ting, men efter min mening demonstrerede begge sider ønsket om at forstå hinanden og komme hinanden nærmere, sagde Vladimir Putin.

Præsident Joe Biden på sin side betegnede på sin side onsdagens møde som ”positivt”.

- Jeg gjorde, hvad jeg kom for at gøre, sagde Joe Biden.

De to præsidenter valgte efter knap fire timers topmøde at møde pressen hver for sig. Først holdt Vladimir Putin pressemøde, og senere fulgte Joe Biden trop.

På forhånd stod de to supermagter stejlt overfor hinanden efter Joe Biden tidligere på foråret betegnede Vladimir Putin som ”en morder”.

Det førte til, at begge landes ambassadører rejste hjem.

Dagens møde har tilsyneladende bragt de to lande et lille skridt nærmere på dette punkt. De to lande har besluttet at lade deres ambassadører vende tilbage, og Putin siger, at han er tilfreds med Joe Bidens forklaring på ”morder”- kommentaren.

Hver deres pressemøde

På de separate pressemøder blev både Putin og Biden bedt om at kommentere nogle af de emner, der har skadet forholdet mellem de to lande – først og fremmest fængslingen af den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj, men også bølgen af hackerangreb på amerikanske virksomheder fra russisk territorium og krigen i Ukraine.

Joe Biden slog fast, at det ville have været umuligt for ham ikke at bringe Navalnyjs navn ind i diskussionen.

- Det handler ikke om at være efter Rusland, når de overtræder menneskerettighederne. Det handler om hvem vi selv er. Hvordan kan jeg være præsident i USA og så ikke påtale overtrædelser af menneskerettighederne, sagde han.

Putin besvarede spørgsmålet om Navalnyj uden overhovedet at nævne hans navn.

Han nøjedes med at omtale ham som ”den mand”, og sagde, at Navalnyj selv havde været ude om den behandling han havde fået.

- Han vidste, at han ville blive tilbageholdt, da han vendte tilbage til Rusland, men han kom alligevel, sagde Putin.

- Han vidste, at han havde overtrådt russiske lov og han har overtrådt loven gentagne gange.

Og så sammenlignede han behandlingen af Navalnyj med de amerikanske myndigheders behandling af de demonstranter, der stormede den amerikanske kongres i januar.

Ifølge Putin var der tale om demonstranter, der gik til kongressen med ”politiske krav” og endte med at blive fængslet for det.

På samme måde afparerede han spørgsmål om hackerangreb og Ukraine ved at lægge skylden på modparten.

- En latterlig sammenligning, kommenterede Joe Biden efterfølgende på sit pressemøde.

Indgreb mod hackere

Joe Biden fortalte, at han havde bragt spørgsmålet om hackerangreb på amerikanske virksomheder op overfor sin russiske kollega.

Han forklarede, at han i første omgang har foreslået en aftale mellem parterne – men også, at USA var klar til at slå igen, hvis angrebene fortsatte:

- Jeg gjorde det klart for ham, at USA har en betydelig styrke i cyberspace, og det ved han godt. Og jeg gjorde det klart, at hvis de overtræder almindelige normer, så vil vi svare igen, sagde Joe Biden.

Vladimir Putin forklarede til gengæld på sit pressemøde, at han havde pareret Bidens anklage ved at påpege, at langt hovedparten af de cyberangreb verden oplever kommer fra USA.Men også, at de to præsidenter havde aftalt, at de ville ”indlede forhandlinger” om, hvordan de kunne samarbejde om at stoppe cyberangreb.

Med hensyn til Ukraine havde Joe Biden slået fast, at USA stod fast på ”en urokkelig støtte til Ukraines suverænitet og territorium”.

Putin sagde til gengæld, at han havde forklaret sin amerikanske modpart, at det var Ukraine og ikke Rusland, der har overtrådt våbenhvileaftalerne. Og at han ikke accepterede nogen udenlandsk kritik af den militære oprustning på den russiske side af grænsen tidligere på året – netop fordi det foregik på russisk territorium.