Coronavirus

New York og Californien fejrer stor genåbningsdag

Mens der i mange delstater nu er over 70 procent vaccinerede, er situationen en helt anden i andre dele af landet.

De amerikanske delstater New York og Californien tog tirsdag et stort skridt på vej mod normalitet ved at løfte de fleste af delstaternes resterende coronarestriktioner.

I New York blev genåbningen en realitet, efter at delstaten tirsdag nåede guvernør Andrew Cuomos mål om at få givet 70 procent af alle voksne i delstaten mindst et stik mod coronavirus.

For at markere lejligheden blev flere af New Yorks mest kendte vartegn tirsdag aften lyst op i farverne blå og guld.

Der var også flere store fyrværkerishows over hele staten.

- De delstatskrav, der har fået os igennem denne pandemi og vist sig at være de helt rigtige, vil fra i dag blive lempet, sagde Andrew Cuomo under en fejring ved One World Trade Center ifølge dpa.

Som en del af afskaffelsen af de sidste restriktioner er ting som forsamlingsforbud, afstands- og mundbindskrav og afspritning fra tirsdag ikke længere påkrævet i de fleste forretninger.

Kun få restriktioner vil fortsat gælde i skoler, offentlig transport og på store indendørs spillesteder.

Fejrede friheden

I Californien, der for snart 15 måneder siden blev den første amerikanske delstat til at bede borgerne om at holde sig hjemme, fejrede man også "store genåbningsdag" tirsdag.

Her kan vaccinerede borgere nu også se bort fra de fleste restriktioner.

Jeg kan se lys, jeg kan se lys!

Michael Hemlich, restaurantejer, Sacramento

- Endelig er vi nået til 15. juni. Klar til at vende et nyt blad og bevæge os væk fra begrænsninger på forsamlinger og væk fra krav om social og fysisk afstand, sagde Californiens guvernør, Gavin Newsom, i en tale ifølge AFP.

Blandt indbyggerne i delstaten var der en følelse af nyfunden frihed. Blandt andet hos 58-årige Najee Ali fra Los Angeles, der fejrede genåbningen med at gå ud og spise pandekager.

- Det er en af de bedste dage i mit liv, fordi jeg sammen med mange andre har gennemlevet en af de værste globale sundhedskriser i vores livstid. Så det her er noget, vi aldrig vil glemme, siger han til LA Times.

For 51-årige Kelly Cook var det muligheden for igen at komme i biografen, der trak. Hun var tirsdag inde og se sin første film på det store lærred i to år.

- Jeg føler mig frigjort, siger hun til LA Times.

Også de forretningsdrivende i Californien var lykkelige over, at de fleste restriktioner nu er væk, og at de kan komme ud af mørket. Som restaurantejeren Michael Helmrich grinende sagde til New York Times:

- Jeg kan se lys, jeg kan se lys!

Var hårdt ramt

Genåbningsdagen i New York og Californien markerer et dramatisk skift i forhold til den tidligere situation i begge delstater.

Sidste forår var New York således et af USA's første epicentre for smitte under pandemien, og myndighederne måtte her tage massegrave og kølebokse i brug for at håndtere de mange, der døde med coronavirus.

I løbet af vinteren var det så Californiens tur til at have titlen som en af USA's hårdest ramte delstater.

I alt har Californien og New York ifølge en optælling af avisen New York Times registreret henholdsvis 3,8 og 2,1 millioner smittede samt 63.149 og 52.977 døde med covid-19 under pandemien.

New York ligger også nummer to på listen over flest døde per 100.000 indbyggere med 272. Som nummer et ligger New Jersey.

Store forskelle fra nord til syd

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har sat et mål om, at 70 procent af den voksne befolkning skal have modtaget mindst ét stik med en coronavaccine inden nationaldagen 4. juli.

Aktuelt er USA ifølge New York Times oppe på omkring 65 procent, så de er tæt på at nå målet.

Men der er store nationale forskelle. For selvom mange delstater i det nordøstlige USA allerede er i mål og ligger på mellem 70 og 84 procent vaccinerede, ser det noget anderledes ud i mange sydstater, hvor tallet kun er 45-55 procent.

Længst nede på vaccinelisten finder man Mississippi, hvor kun 45 procent af den voksne befolkning har modtaget første stik.

Delstatens guvernør, Tate Reeves, er dog ikke bekymret. Han udtalte tidligere på måneden til New York Times, at det går den rigtige vej i Mississippi, og at Bidens mål for skæringsdatoen 4. juli synes "mildt sagt tilfældigt" udvalgt.

Derudover har mange indbyggere i delstaten allerede været smittet med covid-19, mener guvernøren - måske op mod fem gange flere end det officielle antal på 320.000. Derfor mener Reeves, at der allerede er en vis grad af flokimmunitet i Mississippi, hvilket gør vaccinetempoet mindre vigtigt.