Coronavirus

Forfalskede coronatests kan have ført til smitteeksplosion i Indien

Smitten eksploderede i Indien efter religiøs festival. Nu viser det sig, at udspekulerede svindlere kan have forværret situationen.

I april skete der noget opsigtsvækkende i Indien.

Landet, som er et af verdens mest folkerige, havde indtil da haft relativt lave smittetal under coronapandemien. Men pludselig begyndte smittetallene at stige hastigt, og inderne satte verdensrekord med over 400.000 daglige nye smittetilfælde på et døgn.

Efterfølgende er den religiøse hindufestival Kumbh Mela, som løb af stablen henover april med hundredtusindvis af deltagere, blevet tilskrevet en stor del af forklaringen på smitteeksplosionen.

Mange pilgrimme testede nemlig positiv for covid-19, få dage efter at de var vendt hjem til deres landsbyer.

Men festivalen i sig selv er måske ikke hele forklaringen.

Der er nemlig nu indikationer på, at private firmaer, som var ansvarlige for at coronateste de mange pilgrimme, kan have forfalsket et stort antal tests.

En ny, foreløbig rapport fra de indiske myndigheder anslår ifølge Times of India, at mindst 100.000 ud af 400.000 gennemførte tests ved den religiøse festival var falske.

Fiktive navne og adresser

Det var myndighederne i den indiske delstat Uttarakhand, der som de første begyndte at efterforske testresultaterne.

Det skete, da en mand i nabostaten Punjab modtog en sms med negativt testsvar fra sundhedsmyndighederne i Uttarakhand, selvom han ikke havde besøgt delstaten.

Derfor indrapporterede han det ifølge The Indian Express med mistanke om, at hans telefonnummer var blevet misbrugt.

Da myndighederne dykkede nærmere ned i testresultaterne fra de private firmaer, væltede problemerne frem.

De samme telefonnumre og adresser var blevet brugt til at registrere adskillige pilgrimme, og der var brugt fiktive navne, numre og adresser. Derefter havde firmaerne faktureret myndighederne for deres arbejde, skriver Times of India.

I et tilfælde blev ét telefonnummer brugt til at registrere over 50 personer. I en anden sag var over 530 prøver registreret under "Hus nummer 5" i Haridwar, og selv for Indien lød 500 beboere i ét hus lige i overkanten for efterforskerne.

Der var også et eksempel, hvor ét enkelt prøvesæt – som har unikke numre og kun kan bruges til at udføre én test – så ud til at være benyttet til at teste 700 prøver.

Oppustede testtal

Kumbh Mela-festivalen løb af stablen i Haridwar i Uttarakhand, og ifølge The Indian Express var der fra myndighedernes side sat et krav om en daglig testkapacitet på 50.000 for de private testudbydere.

Formodningen er nu, at et eller flere af firmaerne har forsøgt at puste deres tal op ved at oprette falske tests.

Det vil betyde, at langt færre pilgrimme end hidtil antaget er blevet testet under festivalen, hvilket kan forklare, hvorfor så mange nåede at rejse hjem til deres lokalsamfund med smitte, uden at det blev opdaget i tide.

Myndighederne i Uttarakhand har nu nedsat en komité med fire medlemmer, som vil udarbejde en mere omfattende rapport, som skal ligge klar om to uger.

- Den foreløbige efterforskning peger i retning af overlap og falske resultater, siger Arjun Singh Sengar, der var ansvarlig for testningen ved Kumbh Mela, til New York Times.

Politiker brugte sin tro som beskyttelse

Allerede på forhånd havde der været forlydender om, at de officielle indiske tal underdrev coronasituationen i landet, hvilket kunne give indtryk af, at det var sikkert at deltage i festlighederne, hvor størstedelen af folkemængden ikke bar mundbind.

Sundhedseksperter i Indien havde også advaret om risikoen for en supersprederbegivenhed, når så mange mennesker fra alle egne af landet blev samlet.

Alligevel valgte den regionale regering at reklamere vidt og bredt for festivalen, hvor de opfordrede pilgrimme fra hele Indien til at deltage.

Op til begivenheden blev delstatens øverste politiske leder, Tirath Singh Rawat, set befinde sig i store menneskemængder med pilgrimme, uden at han bar mundbind.

Tre gange besøgte han det hellige område, hvor festivalen holdes, og da han blev spurgt ind til bekymringen, lød hans svar ifølge Hindustan Times:

- Troen på Gud vil overvinde frygten for virus.

To dage efter det sidste af hans besøg testede han positiv for covid-19.

Næstflest smittede på verdensplan

Både smitte- og dødstal er nu på vej ned i Indien efter at have toppet i april. Det seneste døgn er der registret 62.224 nye smittede.

Siden pandemiens begyndelse sidste år har Indien samlet haft over 29,6 millioner bekræftede smittetilfælde, hvilket på verdensplan er næstflest efter USA.

Landet har officielt registreret 379.573 coronarelaterede dødsfald, men som tidligere nævnt har eksperter sået tvivl om de indiske tal, der kan være endnu højere.

Blandt andet kontrollerede dagbladet Sandesh i den indiske Gujarat-provins i april de officielle dødstal i nogle af provinsens største byer, og mediet kunne efter besøg på krematorier og begravelsespladser dokumentere 610 dødsfald om dagen i gennemsnit, selvom de officielle tal lå mellem 73 og 121.

Langs Ganges-floden er der fundet tusindvis af døde, som formodes at være ofre for covid-19, men som familierne ikke har haft råd til at skille sig af med på en ordentlig måde, og som derfor næppe indgår i de officielle tal.

Indien har også fortsat langt igen i arbejdet med at få vaccineret landets befolkning på mere end milliard mennesker. Ifølge New York Times' database har 15 procent fået første stik, mens kun 3,5 procent er færdigvaccineret.