Udland

Et historisk håndtryk er givet: Her mødes Biden og Putin

Landene er rygende uenige, og stemningen er dårlig. Nu begynder topmødet mellem Biden og Putin i Geneve.

Et historisk håndtryk blev onsdag eftermiddag givet på en fortrappe i Schweiz.

Det var de to statsledere, USA's Joe Biden og Ruslands Vladimir Putin, der høfligt hilste på hinanden foran slottet Villa La Grange i Geneve forud for deres timelange møde.

Kort forinden blev de to præsidenter budt velkommen i slotsdøren af den schweiziske præsident, Guy Parmelin, som ønskede dem "en god og indholdsrig dialog".

Mødet er lukket for pressen, men Biden og Putin nåede dog at sige et par ord til journalisterne om deres forventninger, inden de gik ind.

- Vores forhold har problemer

Putin lagde ud og takkede blandt andet Joe Biden for at være kommet til Geneve, selvom rejsen fra USA har været lang.

Desuden indrømmede den russiske præsident, at de to landes relation har set bedre tider:

- Forholdet mellem Rusland og USA har mange problemer, som kræver et topmøde som det her. Jeg håber, vores møde bliver produktivt.

Også Joe Biden fik sagt et par ord på forhånd, og her fik han luftet sin plan for mødet:

- Vi forsøger at slå fast, hvor vi har nogle fælles interesser, og hvor vi kan samarbejde. Der, hvor vi ikke kan, må vi skabe en forudsigelig og rationel måde at være uenige på.

Elendig stemning

Det er første gang, de to verdensledere skal holde møde ansigt til ansigt, siden Joe Biden tiltrådte posten som USA's præsident i slutningen af januar.

På forhånd er stemningen mildest talt elendig, og nogle har allerede kaldt begivenheden for akavet og særdeles højspændt.

Ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, er forholdet mellem amerikanerne og russerne i øjeblikket på et absolut lavpunkt – faktisk er det på sit værste siden Den Kolde Krig.

Det skyldes blandt andet endeløse sager om russiske cyberangreb mod USA, indblanding i amerikanske valg og Ruslands annektering af halvøen Krim i 2014.

Desuden kom Biden i marts til at kalde Putin for "en morder", hvilket gjorde dem rasende i Kreml.

På trods af landenes store uenigheder - faktisk er der meget lidt, de to lande kan blive enige om - er der emner nok at tage fat i ved dagens topmøde.

Og ifølge Reuters er det heller ikke utænkeligt, at det vil lykkes de to statsledere at gå på kompromis enkelte steder, for eksempel når det kommer til hjemsendte diplomater og udveksling af fanger.

Skriver verdenshistorie

Joe Biden er den femte amerikanske præsident i rækken, som Putin har mødt.

Også tidligere præsidenter Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump har tidligere udvekslet ord og håndtryk med den russiske statsleder.

Og ifølge Jesper Steinmetz vil mødet mellem Joe Biden og Vladimir Putin onsdag også skrive sig ind i historiebøgerne. Spørgsmålet bliver så bare, hvad historiebøgerne kommer til at skrive:

- Enten vil det gå over i historien som et møde med absolut intet resultat, eller også vil man for eftertiden sige, at det blev første gang, man så fremskridt i det ekstremt elendige forhold mellem Rusland og USA, siger USA-korrespondenten.

Topmødet begynder omkring klokken 13 og forventes at fortsætte flere timer frem. Begge landes udenrigsministre deltager også i topmødet, ligesom en række tolke gør det.