Udland

Kina beskylder NATO for at skabe konfrontation

Beijing siger, at kritik fra NATO-topmøde er "bagvaskelse" af Kinas fredelige udvikling.

Kina tager afstand fra sluterklæringen fra NATO's topmøde og anklager den vestlige forsvarsalliance for at skabe en konfrontation. I den kinesiske reaktion bliver NATO beskyldt for at overdrive truslerne fra Kina.

- NATO bør se rationelt på Kinas udvikling og indstille forskellige former for overdrivelser af en "teori om Kina som trussel", hedder det i en erklæring fra den kinesiske mission ved EU.

Kina siger, at der er tale om "bagvaskelse af Kinas fredelige udvikling, en fejlvurdering af den internationale udvikling og NATO's egen rolle og en fortsættelse af koldkrigsmentaliteten og gruppens politiske psykologi".

I Bruxelles fastslog NATO-landene, at Kinas ambitioner og selvhævdende opførsel rejser "systemiske udfordringer for den regelbaserede internationale orden".

Alliancen henviste til, at Kina er i gang med en omfattende udvidelse af dets atomarsenal og udvikler nye sofistikerede raketsystemer. Samtidig fremhæves det, at Kina samarbejder militært med Rusland.

Stoltenberg: Kina kommer nærmere

Kina har verdens næststørste militære budget efter USA. Det er dog stadig kun en tredjedel af det amerikanske. Det vil blive forøget med 6,8 procent i 2021, meddelte finansministeriet i marts.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, afviste mandag, at NATO er på vej ind i en ny kold krig med Kina, men han understregede, at alliancen er nødt til at forholde sig til landets adfærd eller opførsel.

– Kina kommer nærmere. Vi ser dem i cyberspace. Vi ser Kina i Afrika, i Arktis. Og vi ser også Kina investere stort i vor egen vigtige infrastruktur og forsøge at vinde kontrol over den, sagde han advarende.

Stoltenberg nævnte blandt andet Huawei og udbygningen af 5G-nettet. Han sagde, at NATO's svar må være en fælles styrkelse af det civile beredskabs og bedre it-beskyttelse i USA og EU.

– Over flere år har vi set en betydelig militær oprustning i Kina med store investeringer i militære kapaciteter, atomvåben og mere avancerede våbensystemer. Vi ser også magtudøvelse - blandt andet i Det Sydkinesiske Hav, sagde Stoltenberg.