Udland

Homolov vækker vrede i Ungarn: - LGBT-personer er blevet syndebukke

Amnesty International Danmark er dybt bekymret over udviklingen i Ungarn og ser en højredrejning i flere EU-lande.

I EU-landet Ungarn protesterer tusindvis af indbyggere mod et nyt lovforslag, der forbyder alt materiale, som promoverer homoseksualitet overfor børn.

I hovedstaden Budapest var op mod 10.000 demonstranter mandag mødt op foran parlamentet, der tirsdag skal behandle forslaget.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hvis forslaget vedtages, vil alt materiale målrettet børn, der omhandler homoseksualitet eller kønsskifte, blive forbudt. Det gælder også oplysningsmateriale.

Forslaget er en del af en lovpakke mod pædofili, og regeringen siger, at formålet er at beskytte familier.

Lovforslag møder kritik

Flere menneskerettighedsgrupper fordømmer lovforslaget fra premierminister Viktor Orbáns regerende højrefløjsparti Fidesz, og siger, det minder om restriktioner og lovforslag, der allerede er vedtaget i Rusland, Polen og Litauen.

- At sidestille seksuel diversitet og kønsdiversitet med pædofili rammer i hjertet af menneskelig værdighed og ydmyghed på LGBT-personer i Ungarn. Og det udgør en reel fare for dem og deres sikkerhed, siger Lydia Gall, der er seniorforsker i Human Rights Watch.

En anden gruppe, Budapest Pride, har opfordret USA’s præsident Biden, som i denne uge er på rundrejse i EU, til at drøfte det kontroversielle lovforslag med premierminister Orbán.

Amnesty International er dybt bekymret over udviklingen i Ungarn. Det siger Helle Jacobsen, som er programleder for køn i organisationens danske afdeling.

- Vi har set en bevægelse i Ungarn over de seneste år med en tiltagende grad af diskrimination mod minoriteter og en indskrænkning af civilsamfundets råderum. Det startede for nogle år siden med den hårdhændede behandling af migranter - og nu er LGBT-personer så blevet syndebukke, siger Helle Jacobsen til TV 2.

Voksende højredrejning

Amnesty International Danmark mener, at lovforslaget i Ungarn er bevis på en voksende højredrejning i dele af EU.

- Mange af de her forslag bliver lavet på en undskyldning om, at man vil beskytte traditionelle familieværdier. Der er en generel tendens i EU, der de senere år har gjort det svært at være LGBT-person. Flere unge homoseksuelle vælger i disse år at forlade eksempelvis Ungarn, fordi de føler sig usikre, siger Helle Jacobsen.

Amnesty International opfordrer EU til at starte en retslig undersøgelse af Ungarns undertrykkelse af minoriteter – herunder LGBT-personer.

Viktor Orbáns Fidesz-regering i Ungarn undersøges i forvejen af EU for at bryde unionens retsstandarder, da Ungarn ikke anerkender vielser mellem homoseksuelle og homoseksuelles ret til at adoptere. Af Ungarns grundlov fremgår det, at ægteskaber er forbeholdt heteroseksuelle par.

Også EU-landet Polen er i unionens søgelys for at underkende homoseksuelles rettigheder.

Allerede i 2013 vedtog det russiske parlament en lov, der pålægger russerne bødestraf for formidling af såkaldt "homoseksuel propaganda" til personer under 18 år.

Børnebog forbudt

Sidste år fordømte Orbáns regering en børnebog med titlen ’Wonderland is for Everyone’, hvor karakterernes roller repræsenterer mindretal i form af blandt andre homoseksuelle og romaer.

Fidesz-partiet stemplede bogen som "homoseksuel propaganda" og krævede, at den blev forbudt som undervisningsmateriale.

Viktor Orbán, som er kendt som en hård EU-skeptiker og nationalist, er siden 2010 blevet genvalgt til premierministerposten ved jordskredssejre.

Han er kritiseret bredt i EU for at underminere migranter og andre mindretals rettigheder, politisere domstole og medier og tolerere antisemitisme. Orbán hævder at forsvare Ungarns kristne værdier i et Europa, der er under angreb fra venstreorienteret liberalisme.

Forbud mod bøger og film

Flere af oppositionspartierne i det ungarske parlament har på forhånd sagt, at de vil boykotte dagens afstemning om det omstridte lovforslag, men Orbáns parti Fidesz har stemmer nok til selv at få vedtaget forslaget.

Store firmaer som Coca-Cola har tidligere gjort opmærksom på homoseksuelles rettigheder i Ungarn, men det vil i fremtiden være forbudt, hvis den nye lov vedtages.

Det samme gælder bøger, tidsskrifter og film, der omhandler homoseksualitet.