Udland

Biden modtaget med åbne arme i EU – nu venter den svære samtale med Putin

Tirsdag blev den amerikanske præsident Joe Biden modtaget med åbne arme til et møde med EU-toppen i Bruxelles.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, ankom tirsdag eftermiddag til EU’s hovedkvarter i Bruxelles. Her sad han i knap to timer til bords med blandt andre EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen, formanden for det Europæiske Råd, Charles Michel og den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Mødet med EU-toppen er en del af præsidentens første officielle udlandsrejse i Europa.

Tirsdagens møde har været ventet med spænding fra europæisk side, efter at forholdet til USA under den tidligere præsident Donald Trump nåede et historisk lavpunkt. Som præsident kaldte Donald Trump blandt andet EU en 'fjende' og beskyldte Unionen for at være 'vanskelig'.

Og det var måske netop det, Joe Biden havde frisk i erindringen ved ankomsten til dagens møde, hvor han mødte de to værter, Charles Michel og Ursula von der Leyen, med forsonende ord:

- Amerika er tilbage. Vi understreger, at det i den grad er i USA’s interesse at have et godt forhold til NATO og EU. Jeg har en helt anden opfattelse end min forgænger, lød det fra præsidenten.

Margrethe Vestager, der deltog i diskussionerne med Biden, fortalte efter mødet, at hun er glad for de nye toner fra præsidenten og ser frem til det fornyede samarbejde med amerikanerne:

- Han (Joe Biden, red.) var virkelig imponerende. Den der fornemmelse af at man sidder med et menneske, som er i fuld kontrol over rummet, fuldstændig rolig. Min instinktive reaktion var, at her er et menneske, du kan regne med. Her er en, du kan have tillid til, sagde hun efter mødet.

Parterne diskuterede blandt andet coronapandemien, klima, handel og udenrigsanliggender. Her var en af de helt store sejre bilæggelsen af en 17 år lang strid mellem EU og USA om statsstøtte til flygiganterne Airbus, et europæisk selskab, og Boeing, som er amerikansk ejet. Derudover har EU i kølvandet på mødet ophævet sine toldsatser på amerikansk stål og aluminium i seks måneder i håb om, at USA vil gengælde gestussen.

Og netop den gensidige imødekommenhed må siges at være et vendepunkt i relationerne på tværs af Atlanten, fortæller TV 2's Europa-korrespondent, Lotte Mejlhede:

- Bidens Europa-tour må betegnes som en hyldesttur i lettelsens tegn. Med undtagelse af en høflig, men direkte armlægning med Boris Johnson om Brexit-aftalen, så har Biden mildt sagt ikke oplevet den store modstand. Nok er der stadig uenighed med EU om væsentlige dele af handelspolitikken, og nok er der også stadig detaljeforskelle på, hvor markant man skal slå ned på Kina. Men ønsket har været at signalere transatlantisk sammenhold fra G7 til Nato til EU/US – og det er lykkedes.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, er i Bruxelles, hvor han mødes med EU's ledere Ursula von der Leyen og Charles Michel. Video: Anders Masannek

Forholdet til Rusland

Som sidste stop på Europa-touren mødes Joe Biden onsdag med Ruslands præsident Vladimir Putin i Geneve. Mødet kommer på et tidspunkt, hvor Vestens forhold til Rusland er anspændt – ikke mindst efter anholdelsen i maj af den hviderussiske regeringskritiske journalist, Roman Protasevitj, efter en kapring af et Ryanair-fly i Hviderusland. Det formodes, at russiske agenter ombord var indblandet.

Derfor blev tirsdagens møde med EU-toppen også brugt som forberedelse – og samkoordinering – forud for Bidens samtale med Putin. For her taler Joe Biden også på europæernes vegne, fortæller Lotte Mejlhede:

- Både EU og USA ønsker dialog med russerne og et samarbejde, hvor det kan lade sig gøre. Men man er også langt henad vejen enige om, hvor skabet skal stå og foden sættes ned. Derfor forventer man også, at der kommer yderligere sanktioner mod Rusland fra Vestens side. Alt i alt giver Bidens Europa-tour ham en solid støtte til den svære samtale med ”bjørnen i Øst”.

EU planlægger i samarbejde med USA at etablere en såkaldt dialog på højt niveau om Rusland, så de to parter fremover kan koordinere det vanskelige forhold med russerne. Og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er da heller ikke i tvivl om, hvordan man fra EU's side bør gå til det fremtidige forhold med Rusland:

- Forholdet mellem EU og Rusland er i øjeblikket i en negativ spiral. Vi vil gerne vende tilbage til et mere forudsigeligt forhold. Der er tre måder at tilgå det på: klar modstand mod krænkelser af international ret, klar modstand mod krænkelser af menneskerettigheder og at begrænse Ruslands forsøg på at underminere os og samarbejde, hvor det er muligt, siger von der Leyen.