Udland

Onsdag mødes Biden og Putin – her er fire ting, vi kan forvente

Hvis Biden tror, han skal tale om menneskerettigheder med Putin, kan han glemme det, lyder det fra korrespondent.

Onsdag mødes USA's præsident, Joe Biden, og Ruslands mangeårige ditto, Vladimir Putin, ved et topmøde i Geneve.

Nogle kalder på forhånd mødet for akavet, og luften mellem de to lande er koldere, end den har været i tre årtier.

Det står klokkeklart for Biden, at Putin ikke er til at stole på

Jesper Steinmetz, TV 2s korrespondent i USA

Rusland har skruet forventningerne til mødet gevaldigt ned og sagt, at der ingen store beslutninger kommer ud af det. Alligevel er der store interesser på spil, når de to verdensledere skal se hinanden i øjnene for første gang, siden Biden kom til magten.

Her kan du læse TV 2-korrespondenternes fire bud på, hvad vi kan forvente af det helt særlige møde.

1. Forholdet er historisk dårligt, og tilliden er væk

Forholdet mellem USA og Rusland forud for mødet er mildest talt halvkøligt.

Faktisk er det historisk dårligt, fortæller TV 2s tidligere USA-korrespondent Poul Erik Skammelsen.

- Vi skal helt tilbage til Den Kolde Krig for at se forholdet mellem de to lande i så dårlig stand, siger han og fortsætter:

- Der er ingen tillid tilbage mellem Rusland og USA, og deres interesser er totalt modsatrettede. Alene det, at de ikke længere mødes i hinandens lande, men må mødes i Geneve, er et godt eksempel på det.

Ifølge Poul Erik Skammelsen er det blandt andet sager som den russiske indblanding i det amerikanske valg i 2016, en række cyberangreb og annekteringen af halvøen Krim i 2014, der har været med til at gøre forholdet mellem de to så dårligt.

Siden er det blandt andet blevet til en række sanktioner og udviste diplomater landene imellem.

Efter Krim-krisen har dialogen mellem USA og Rusland været meget bekymrende, fortæller Poul Erik Skammelsen, og derfor er forventningerne til mødet onsdag heller ikke særligt store.

Men set med Bidens øjne er der dog især ét formål med at mødes med Putin.

2. Målet er at skabe stabilitet

Amerikanerne er nemlig ved at være godt og grundigt trætte af, at de aldrig kender Putins næste træk.

Derfor vil Biden forsøge at bruge mødet med den russiske præsident til at skabe mere stabilitet i de to landes forhold. De har simpelthen brug for noget mere forudsigelighed.

Det fortæller TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Derfor handler det for Biden først og fremmest om at se den russiske præsident an – igen:

- Det står fuldstændig klokkeklart for Biden, at Putin ikke er til at stole på. Fordi de to har mødt hinanden flere gange, har Biden ikke de samme naive forestillinger om, hvem Putin er, som Obama og Bush havde, siger han og fortsætter:

- Derfor behandler Biden Putin som den slyngel, han synes, han er.

Biden og Putin har tidligere mødt hinanden, mens Biden var USA's vicepræsident – og i modsætning til tidligere præsident Donald Trump er Biden ikke ligefrem venligt stemt over for den russiske præsident.

Tidligere på året omtalte Biden endda Putin som "en morder", hvilket skabte voldsom vrede i Rusland.

3. Biden vil snakke vestlige værdier, men han kan glemme det

Men hvis Joe Biden har gjort sig alt for store forhåbninger om at diskutere Ukraines selvstændighed, Navalnyj eller brud på menneskerettigheder med Putin, kan han godt tro om igen.

Putin giver sig bare ikke

Claus Borg Reinholdt, TV 2s korrespondent i Rusland

Det fortæller TV 2s korrespondent i Rusland, Claus Borg Reinholdt:

- Alt det, som, Europa og USA synes, er vigtigt at tale om, er fuldstændig omsonst at tage op med Putin. De er så langt fra hinanden på de områder, og Putin giver sig bare ikke, siger han og fortsætter:

- Skulle snakken falde på eksempelvis Navalnyj, vil Putin sige, at det er et indenrigspolitisk anliggende, som både USA og EU skal blande sig udenom.

I stedet vil man fra russisk side gerne tale med Biden om nedrustningsaftale, Arktis og – måske lidt overraskende – klimaforandringer, fortæller Claus Borg Reinholdt.

4. Biden kommer til at tale til pressen alene

Når de to præsidenters møde er færdigt, taler Joe Biden til pressen.

Men Vladimir Putin kommer ikke til at stille sig op ved siden af. Og det er der en meget god grund til.

- Putin føler sig på udebane her, og hvis han stiller op sammen med Biden, vil verdenspressen uundgåeligt spørge ham ind til nogle ømtålelige emner og fremstille ham som en skurk, siger Claus Borg Reinholdt.

Men heller ikke hos amerikanerne er man synderligt interesserede i et pressemøde, hvor den russiske præsident og Biden skal tale til offentligheden sammen, fortæller Jesper Steinmetz.

- I USA ønsker de virkelig ikke en opstilling, hvor Biden og Putin står sammen side om side foran pressen, ligesom de så Donald Trump gøre det, siger han.

Efter et møde i Helsinki i 2018 stillede den daværende præsident Trump sig op foran pressen sammen med Putin, og det medførte stor kontrovers – blandt andet fordi Trump afviste enhver russisk indblanding i valget.

Joe Biden og Vladimir Putin mødes onsdag 16. juni i Geneve i Schweiz.