Udland

Biden taler pænere om NATO end Trump, men holdningerne er stort set de samme, siger dansk ekspert

Ifølge TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede, kommer topmødet på et tidspunkt, hvor NATO vader i problemer.

Joe Biden er ankommet til Bruxelles, hvor han mandag skal deltage i sit første NATO-topmøde som USA's præsident.

Dagens topmøde bliver afgørende for alliancen, sagde NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, inden mødet:

- Det er et afgørende øjeblik for vores alliance og fælles sikkerhed. Vi befinder os i en tidsalder med global konkurrence, og vi må reagere på mange trusler og udfordringer på samme tid. Rusland og Kina trodser reglerne, der bygger på den internationale orden.

USA er tilbage

Joe Biden skal forsøge at styrke forholdet mellem USA og de øvrige NATO-lande, efter at hans forgænger Donald Trump tidligere har kaldt alliancen "forældet".

Og samarbejdet med NATO har stor betydning for Joe Biden.

Det sagde den amerikanske præsident, da han i weekenden holdt pressemøde med den franske præsident, Emmanuel Macron:

- Som sagt tidligere er USA tilbage. Vi nærer stærke følelser for NATO's sammenhængskraft, og jeg mener, at EU er en stærk og dynamisk institution, som har stor betydning for Vesteuropas evne til at håndtere økonomiske spørgsmål. Men EU udgør også rygraden og støtten for NATO, så det støtter vi meget.

Underdrejet NATO under Trump

Det er vigtigt for NATO, at USA har fået en ny præsident.

Det vurderer Kristian Søby Kristensen, seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet:

- Det afgørende for Biden er at understrege, at han ikke er Trump. NATO har ligget underdrejet i de fire år, Trump har været præsident, hvor han har sat spørgsmålstegn ved grundpillerne i amerikansk udenrigspolitik, nemlig betydningen af alliancer og ikke mindst alliancen med Vesteuropa.

Selvom Joe Biden repræsenterer en helt anden stil end Donald Trump, er deres politiske tilgang til NATO dog ikke så forskellig. Det fortæller Lars Bangert Struwe, der er generalsekretær i Atlantsammenslutningen.

- Biden vil den ene gang efter den anden forklare os, at USA er tilbage. Han vil prøve at forsikre de europæiske stater om, at USA er tilbage. Med Trumps politik kom der et eller andet ud af dåsen, som måske ikke skulle have været ude, ved at der blev sat spørgsmålstegn ved, om USA ville NATO, siger Lars Bangert Struwe til TV 2.

Rusland som fjende

Joe Biden taler pænere end Trump, men han har til en vis grad de samme holdninger: NATO skal fokusere på Kina, og medlemslandene skal betale flere penge til alliancen, siger Lars Bangert Struwe til TV 2.

- Det giver Danmark problemer, i form af at vi ikke betaler så meget til Forsvaret, som man ønsker i NATO og særligt i USA.

Ifølge TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede, kommer topmødet på et tidspunkt, hvor NATO vader i problemer.

- En af opgaverne bliver at vedtage en ny strategiplan ved navn NATO 2030, hvor man for alvor får sagt, at Rusland sådan set er en fjende, at Kina er en kæmpe udfordring, og at rummet nu også skal være en kampplads.

Ifølge Lotte Mejlhede er de andre medlemslande i NATO lettede over, at Joe Biden har afløst Donald Trump i Det Hvide Hus:

- Der er én part, der er vigtigere end de andre lande, når det kommer til at betale regningen – og det er USA. Hvis ikke amerikanerne er en del af NATO, har vi ikke et slagkraftigt NATO. Derfor er det utroligt væsentligt, hvilken tilgang USA’s præsident har til alliancen.