Udland

Putin fremhæver Trump før første møde med Biden

Donald Trump sender sine varmeste hilsner til Vladimir Putin inden hans første møde ansigt til ansigt med Joe Biden.

Donald Trump er et "ekstraordinært individ", og Joe Biden er "radikalt anderledes".

Forud for det første topmøde mellem den russiske og den amerikanske præsident, siden amerikanerne valgte Joe Biden, har Vladimir Putin givet en karakteristik af sin kollega – og hans forgænger.

Vladimir Putin og Joe Biden skal mødes på onsdag 16. juni i den schweiziske by Geneve, og forinden har den russiske præsident givet et interview til den amerikanske tv-station NBC. Her lægger han ikke skjul på, at mødet kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem de to stormagter er anspændt.

- Vi har et bilateralt forhold, som er forværret til det ringeste niveau i årevis, siger Vladimir Putin.

Joe Biden befinder sig allerede i Europa for at holde møde med de øvrige ledere af G7-landene og senere Nato. Derefter Putin.

En farverig person

Da Biden onsdag landede på europæisk grund i Storbritannien, var det med løftet om, at han ikke søger nogen konflikt med Rusland, men et "stabilt, forudsigeligt forhold".

Op til Joe Bidens otte dage lange Europa-tur har Jen Psaki, der er pressesekretær i Det Hvide Hus, i et interview med ABC dog understreget, at han vil være ligefrem og ærlig over for Putin og ikke holde sig tilbage.

I USA er der derfor også forventninger om, at Joe Biden på mødet vil bringe emner op som: Ruslands aggressioner i Ukraine, anholdelsen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj og den seneste tids ransomwareangreb mod amerikanske virksomheder, som russiske hackergrupper mistænkes for at stå bag.

Ikke desto mindre håber Vladimir Putin, at mødet med Joe Biden vil forbedre forholdet mellem de to nationer. Det siger han i interviewet med NBC, hvor han først lige roser Donald Trump.

- Selv nu mener jeg, at den forhenværende amerikanske præsident hr. Trump er et ekstraordinært individ, et talentfuldt individ, ellers var han ikke blevet USA's præsident, siger Vladimir Putin.

Han kalder også Donald Trump en "farverig person", som ikke kom fra establishmentet i modsætning til "karrieremanden" Joe Biden, der er "radikalt anderledes" og har brugt "praktisk talt hele sit voksne liv i politik".

- Det er en anderledes person, og det er mit store håb – ja, der er fordele og ulemper - men der kommer ikke nogen impulsive udsving fra den siddende amerikanske præsident.

Trump ønsker held og lykke

Det seneste topmøde mellem Ruslands og USA's præsidenter fandt sted i juli 2018, da Donald Trump var præsident, i den finske hovedstad, Helsinki.

Her gjorde Donald Trump sig særdeles bemærket, da han fik sagt, at Rusland ikke havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg – stik imod hvad hans egne efterretningstjenester havde konkluderet.

Trump trak senere i land og understregede, at han havde fuld tillid til de amerikanske efterretningstjenester. Den tidligere præsident har i øvrigt kommenteret det kommende topmøde i en af de korte pressemeddelelser, han er begyndt at sende ud, efter at han blev suspenderet fra alle de største sociale medier.

- Held og lykke til Biden med at håndtere præsident Putin – fald nu ikke i søvn under mødet, og giv ham venligst mine varmeste hilsner, skriver han.

NBC har offentliggjort dele af interviewet med Vladimir Putin, hvor tv-stationen har oversat den russiske præsidents svar. Det fulde interview bliver bragt på amerikansk fjernsyn mandag.