Coronavirus

I Rusland stiger smitten nu igen, mens mange siger nej til at lade sig vaccinere

Der er ifølge en forsker sket et skred i tilliden mellem befolkningen og myndighederne, og mange russere udtrykker skepsis mod landets vacciner.

Det er kun en uge siden, at den russiske præsident, Vladimir Putin, fastslog, at Rusland havde håndteret coronapandemien bedre end de fleste lande.

Udtalelsen faldt i en tale ved et økonomisk topmøde i Sankt Petersborg med 5000 deltagere.

- Den nuværende situation i Rusland og Sankt Petersborg gør det muligt for os at afholde sådanne begivenheder uden nogen særlig risiko for smittespredning, sagde Putin.

Præsidenten advarede dog om, at "pandemien ikke er ovre". Og det understreger de seneste smittetal fra Rusland med al tydelighed.

Her blev der fredag registreret 12.505 nye smittetilfælde over det seneste døgn.

Det er det højeste antal siden februar og en stigning på 25 procent siden mandag.

Kontakttallet i Rusland er nu på 1,22, hvilket ifølge det russiske nyhedsbureau Tass er det højeste siden oktober.

Moskva hårdt ramt

Næsten halvdelen af de nye tilfælde blev registreret i hovedstaden Moskva, der havde sit højeste daglige smittetal siden midten af januar.

- Vi forventede, at pandemien i foråret ville toppe i april-maj ligesom sidste år. Men nu ser vi, at det har skubbet sig til juni-juli, siger Sergej Sobjanin, borgmester i Moskva.

Borgmesteren vurderer, at omkring halvdelen af indbyggerne i Moskva på nuværende tidspunkt har en vis grad af immunitet mod virussen – enten fra tidligere smitte eller vaccine – og derfor er han overrasket over de stigende smittetal.

- Vi ser nu, hvor aggressiv covid-19 er. Mange indbyggere i Moskva er på intensiv med respirator. Faren er reel, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Rusland har ophævet langt de fleste coronarestriktioner, og mange russere nægter ifølge AFP at bære mundbind i offentlig transport og på andre offentlige steder.

Som følge af smitteudviklingen annoncerede myndighederne i Moskva onsdag, at man vil genåbne flere midlertidige hospitaler og øge håndhævelsen af kravet om at bære mundbind. Og lørdag meddelte Sergej Sobjanin, at den kommende uge vil være arbejdsfri i Moskva.

- Den epidemiologiske situation i Moskva forværres. Antallet af tilfælde vokser. I den forbindelse intensiveres kontrollen over borgernes brug af personlige værnemidler på offentlige steder, herunder i offentlig transport og metroen, shopping- og underholdningscentre samt andre steder, hvor borgere samles, udtalte den ansvarlige chef, Evgeny Danchikov.

Stor vaccineskepsis

De russiske myndigheder har afvist nye nedlukninger, som man så det sidste år, hvor flere ugers strenge nedlukninger gik hårdt ud over landets økonomi.

I stedet sætter myndighederne deres lid til, at mindst 60 procent af den voksne befolkning er vaccineret inden udgangen af sommeren.

Men selvom Rusland i august blev det første land i verden til at meddele, at det havde en vaccine mod coronavirus klar, halter det gevaldigt med vaccineudrulningen. Kun omkring 13 procent af russerne har på nuværende tidspunkt fået første stik.

Myndighederne har lanceret en række initiativer for at få flere russere til at lade sig vaccinere, men blandt befolkningen er der en udbredt skepsis mod de tre russiske vacciner.

- Vaccinemodstanden er en konsekvens af forholdet mellem russere og myndighederne, siger Alexei Levinson, seniorforsker ved det russiske analyseinstitut Levada-Center, til AFP.

Han forklarer, at der efter årtiers propaganda fra Kreml er sket et skred i tilliden mellem befolkning og myndigheder.

Meget af mistilliden til de russiske vacciner er således afledt af, at befolkningen har en opfattelse af, at politik er vigtigere end sundhed, og at udviklingen af vaccinerne blev hastet igennem for at styrke Ruslands position over for omverdenen, forklarer Levinson.

I en video i slutningen af maj appellerede borgmesteren i Moskva til, at hovedstadens indbyggere ville lade sig vaccinere og sagde, at andelen af vaccinerede i Moskva var den laveste i nogen europæisk by.

- Folk bliver ved med at dø, men de vil ikke lade sig vaccinere, sagde Sergej Sobjanin.

EM-værtsby har taget forholdsregler

Sankt Petersborg, der er Ruslands næststørste by, har også oplevet en stigning i smittetallene de seneste uger.

Fra lørdag er byen vært for EM-slutrunden i fodbold, når Rusland spiller mod Belgien i Danmarks gruppe. I alt skal der spilles syv kampe i Sankt Petersborg.

Myndighederne i byen har gentagne gange understreget, at man vil tage alle forholdsregler for, at både spillere og tilskuere kan være sikre.

- Byen har forberedt sig meget grundigt på slutrunden. Vi har formået at få covid-situationen under den nødvendige kontrol. I forhold til pandemien og tiltag efterlever vi alle internationale standarder i forhold til hospitalssenge og andet. Alt er implementeret, hvis der bliver brug for det, sagde den lokale guvernør, Alexander Beglov, fredag ifølge Tass.

Epidemiologer har dog udtrykt bekymring over, at indbyggerne i Sankt Petersborg alt for tidligt har sænket paraderne.

- Byen opfører sig, som om pandemien er overstået. Og vaccinetempoet lader meget tilbage at ønske, siger Anton Barchuk, epidemiolog ved det europæiske universitet i Sankt Petersborg, til AFP.

Russisk dødstal kan være højere

I alt er der ifølge de officielle tal registreret godt 5,1 millioner smittetilfælde i Rusland siden pandemiens begyndelse og 123.568 coronarelaterede dødsfald.

Men ifølge landets officielle statistikkontor, Rosstat, bliver dødsfaldene underrapporteret.

Rosstat anslår, at Rusland har haft over 220.000 coronarelaterede dødsfald mellem april 2020 og april 2021.

Den næstøverste chef, Pavel Smelov, siger til Bloomberg, at agenturet forventer at opjustere tallet yderligere i en ny rapport, der ventes udgivet 15. juni.