Udland

Nu bremser to populære ferielande deres genåbningsplaner

I Spanien har genåbningsplanen for natklubber mødt stor kritik fra flere regioner, som nu selv får lov til at bestemme, hvordan de vil holde åbent.

Det lysner i horisonten for de danskere, som ønsker at rejse ned til sydens sol, i takt med at flere lande lemper på deres restriktioner.

Men nu kan der komme skår i glæden hos de turister, der har planer om at rejse til Spanien eller Portugal.

Onsdag lød udmeldingen fra begge populære turistrejsemål, at de ruller genåbningsplanerne tilbage i flere regioner, skriver Reuters.

Landene var ellers midt i en løbende genåbning, men det sætter stigende smittetal og utilfredse borgere nu en midlertidig stopper for.

Restauranter skal stadig lukke klokken 22.30

Efter planen var det meningen, at Portugal skulle træde ind i næste genåbningsfase på mandag. En plan, som heldigvis fortsætter for størstedelen af landet, men i hovedstaden Lissabon og tre andre kommuner må de væbne sig med tålmodighed.

Situationen i Lissabon er bekymrende

Minister Mariana Vieira da Silva

Det skyldes en stigning i antallet af smittede, hvor især Lissabon udgør en stor procentdel i smittestatistikkerne.

- Situationen i Lissabon er bekymrende. Vi har problemer med at reducere smittetilfældene, sagde statsminister Mariana Vieira da Silva, som sidder under premierminister Antonio Costa, på et pressemøde onsdag.

Resten af landet kan se frem til at gå på restaurant eller deltage i kulturelle begivenheder indtil klokken 01.00 om natten. Imens skal borgerne i Lissabon, Braga og Vale de Cambra i Nordportugal samt Odemira i den sydlige del af landet fortsat gå hjem klokken 22.30.

Myndigheder møder kritik efter fodboldfest

Opbremsningen af genåbningen i de fire portugisiske regioner kommer, kort tid efter at fodboldklubben Sporting, der har hjemme i hovedstaden, vandt mesterskabet 11. maj. En begivenhed, der fik tusinder af fans til at samle sig i gaderne.

Mange af fansene havde valgt at lade mundbindene blive hjemme, og de store menneskemængder gjorde det umuligt at holde afstand.

Den portugisiske regering og sundhedsmyndighederne i landet er efterfølgende blevet beskyldt for ikke at have udarbejdet en gennemtænkt plan, der kunne reducere risikoen for smitte under fejringen.

- Det var en nat, der gik godt for dem, der var glade, men ikke så godt med hensyn til folkesundheden, sagde præsident Marcelo Rebelo de Sousa som reaktion på kritikken og meddelte samtidig, at de vil undersøge, hvad der gik galt.

På dagen for mesterskabet blev der konstateret 158 smittede i Portugal. To uger senere var tallet næsten fordoblet, og onsdag blev der fundet 598 nye smittetilfælde.

I alt har 854.522 portugisere været smittet med coronavirus siden pandemiens start.

Op til regioner at genåbne natklubber

I Spanien er det kun én uge siden, at det spanske sundhedsministerium præsenterede en plan for genåbningen af natklubberne i landet.

Noget, de nu har været nødt til at trække i land.

Det er sket som en konsekvens af, at ministeriet har modtaget klager fra flere regioner, der enten stempler planen som værende for streng eller for lempelig.

Efter planen skulle regioner med færre end 50 smittede per 100.000 indbyggere blandt andet have lov til at holde åbent til klokken 03.00 om natten.

Fremadrettet vil det i stedet være op til den enkelte region at afgøre, hvorvidt en genåbning af nattelivet vil være forsvarlig.

Restriktionerne i Spanien varierer fra region til region afhængig af antallet af smittede. Danmark har til gengæld lempet rejserestriktionerne til flere spanske regioner, så man ikke længere skal gå i karantæne, når man kommer hjem derfra.