Udland

Hjalp med "årtusindets fangeflugt" – nu indrømmer konen flere ting

Emma Coronel Aispuro risikerer fængsel på livstid, men hendes advokat håber på langt mindre.

Tunnelen under Mexicos mest sikrede fængsel var over en kilometer lang. Den var ventileret, og i den stod en motorcykel klar til "verdens største mafiaboss", El Chapo.

Da Joaquin ’El Chapo’ Guzman forvandt ned i tunnelen i 2015 og ud i friheden, blev det beskrevet som "årtusindets fangeflugt".

Ovenstående kunne lyde som noget fra filmklassikeren ’En verden udenfor’, men som ventilationsanlægget og motorcyklen viser, fik El Chapo modsat Andy Dufresne hjælp til at flygte.

En af dem, der hjalp 62-årige Joaquin ’El Chapo’ Guzman, var hans 31-årige kone Emma Coronel Aispuro. Det indrømmede hun torsdag i en retssag i Washington, USA.

Og den indrømmelse var langt fra den eneste, som hun kom med, skriver AP og The Guardian.

Iført en grøn fangeuniform tilstod hun:

  • at have hjulpet El Chapos kartel, Sinaloa, med at smugle over 450.000 kilo kokain til USA.
  • at have hvidvasket penge.
  • at have været en del af transaktioner med udenlandske narkokurerer.

Risikerer livstid

Selvom Emma Coronel Aispuro erkender mange af de forhold, som hun er tiltalt for, mener hendes advokat, at hun kun har spillet en lille rolle i narkokartellet.

- Hun var kun en meget lille del af en meget større ting, sagde advokaten torsdag.

I alt mener den amerikanske anklagemyndighed, at Emma Coronel Aispuro har hjulpet og medvirket til, at Sinaloa-kartellet har smuglet 450.000 kilo kokain, 90.000 kilo heroin, 90.000 kilo cannabis og 45.000 kilo metamfetamin.

Alene for at have deltaget i smuglingen af de store mængder af ulovlige stoffer risikerer Emma Coronel Aispuro fængsel på livstid. For de to andre forhold risikerer hun henholdsvis 20 og 10 års fængsel.

Selvom der er dystre udsigter til et liv i frihed for Emma Coronel Aispuro, så håber hendes forsvarsadvokat, at hun kan få under ti års fængsel, fordi hun har indrømmet sin skyld, skriver AP.