Udland

Kødproducent vælger at betale løsepenge efter angreb

Et ransomware-angreb koster kødgigant flere dages ødelagt produktion - og 70 millioner i løsepenge oveni.

Den store kødproducent JBS har valgt at betale hackere et beløb i Bitcoins svarende til knap 70 millioner kroner.

Det skriver avisen Washington Post.

Et cyberangreb på selskabets IT-systemer for en uge siden betød, at produktionen på ni af selskabets store kødforarbejdningsfabrikker i USA gik i stå eller blev alvorligt forstyrret.

Siden er det lykkedes at få det meste af produktionen i USA i gang igen, men selskabet valgte alligevel at betale hackerne for at sikre, at ingen af selskabets data blev stjålet.

- Det var meget pinefuldt at betale de kriminelle, men vi har gjort det rigtige for vores kunder, siger Andre Nogueira, der er chef for JBS's amerikanske division, i en kommentar.

Ransomware-angreb breder sig

Angrebet på JBS er blot et af en række såkaldte ransomware -angreb, der har ramt store virksomheder og offentlige myndigheder verden over i den seneste tid.

Det betyder, at hackere tiltvinger sig adgang til et computernetværk og truer med at ødelægge eller slette centrale filer, med mindre der udbetales en løsesum.

Ifølge det amerikanske forbundspoliti FBI er det sandsynligvis en russisk hackergruppe, der går under navne som REvil eller Sodinokibi, der står bag angrebet.

- Det Hvide Hus er i direkte forbindelse med den russiske regering i den her sag og har gjort det klart, at ansvarlige stater ikke huser hackergrupper, sagde Det Hvide Hus’ talskvinde, Karine Jean-Pierre i sidste uge.

Cancerpatienter blandt ofrene

Ransomware-angreb er blevet et alvorligt problem i hele verden.

For nylig forstyrrede et andet hackerangreb benzinforsyningen til hele den amerikanske østkyst, indtil firmaet bag den store forsynings-rørledning Colonial Pipeline valgte at betale hackerne bitcoins svarende til omkring 30 millioner kroner - hvoraf det dog lykkedes FBI at skaffe mere end halvdelen tilbage.

Et særligt ondsindet ransomware-angreb i USA tog en gruppe cancerpatienters kemobehandling som gidsel og forsinkede deres behandling, skriver Washington Post.

Ofre for ransomware-angreb betalte mindst 2,5 milliarder kroner i løsepenge til hackere sidste år, viser en opgørelse fra firmaet Chainalysis. Og firmaet understreger, at det opgjorte beløb med sikkerhed er meget lavt sat, fordi mange virksomheder holder deres betalinger til hackere hemmelige, skriver Washington Post.