Udland

Politiet var advaret om stormen på den amerikanske kongres, men reagerede ikke

Senatsrapport viser, at politiet svigtede både før og under angrebet på kongresbygningen i Washington.

Stormen på den amerikanske kongres i januar burde ikke være kommet som en overraskelse for politiet, der havde fået masser af advarsler på forhånd.

Det viser en rapport, som Senatet netop har offentliggjort om begivenhederne 6. januar.

I løbet af december havde Kongressens egen politistyrke samlet masser af advarsler om, at et voldeligt angreb var på vej.

- Tag våben med. Det er nu eller aldrig, lød en af de beskeder, som politiet fandt på internettet.

Samme sted cirkulerede tegninger af gangsystemerne under kongresbygningen med anvisninger af, hvordan man kunne trænge ind i bygningen.

Men de mange efterretninger, der blev indsamlet i løbet af december, blev aldrig samlet og præsenteret for politiets ledelse.

- Angrebet blev, ærligt talt, planlagt lige for næsen af os, sagde den demokratiske senator Gary Peters, der er formand for Senatets Homeland Security Committee, på et pressemøde, efter rapporten var fremlagt.

Ingen ledelse af politiet

Rapporten beskriver flere omfattende fejl.

Flere betjente i frontlinjen fik kemiske forbrændinger og hjerneskader og brækkede knogler, da tilhængere af den tidligere præsident Donald Trump stormede kongresbygningen.

Det skyldes blandt andet et sammenbrud i kommandolinjerne hos politiet i kongresbygningen, fortæller betjentene i forreste linje.

De fortæller, at der ikke blev lagt en samlet kurs for at forhindre tilhængere i at bryde ind i Kongressen, da kommandosystemet brød sammen.

For eksempel var der ingen politifolk på chefniveau, der påtog sig at lede politiindsatsen, hverken på stedet eller over politiradioen.

- Vi var dårligt forberedt. Vi havde ikke fået efterretningsoplysningerne. Vi blev forrådt. Alle med højere rang havde efterladt os der, udtaler en anonym, menig betjent, der var på plads i kongresbygningen, i rapporten.

Det lykkedes hundredvis af Trump-tilhængere at mase sig forbi sikkerhedslinjen af betjente, bryde ind i bygningen og afbryde den godkendelse af Joe Biden som præsident, der var i gang.

Ifølge nyhedsbureauet AP beskriver rapporten de samme fejl, som blev beskrevet efter angrebet mod USA 11. september 2001 - nemlig en manglende evne til at forestille sig, at det værste kan ske.