Udland

Manden, der slog Macron, råbte gammelt kampråb

Den 28-årige gerningsmand er optaget af middelalder-kampsport og råbte et gammelt, royalistisk kampråb, da han slog præsidenten.

Den 28-årige Damian Tarel og hans kammerat var rejst til den lille by Valence i Sydøstfrankrig for at møde den franske præsident.

Og da han fik chancen, stak han præsident Emmanuel Macron en lussing.

Muligheden opstod tirsdag, da præsidenten kom hen til den metalafspærring, som Damian Tarel og de andre tilskuere stod bag.

Præsidenten var ledsaget af ti sikkerhedsvagter fra præsidentembedets særlige sikkerhedsstyrke, GSPR, og blev hurtigt bragt i sikkerhed. Videobilleder af episoden viser, hvordan en sikkerhedsvagt lægger sin arm rundt om præsidenten og fører ham bort, mens tre-fire andre pågriber voldsmanden.

På videoen kan man se, at Macron ikke blev hårdt ramt, da han nåede at rykke hovedet. Han var kort efter ude og bagatellisere episoden som "en isoleret hændelse", skriver tv-stationen France 24.

Damian Tarel er sigtet for overfald på en offentlig embedsmand. Denne paragraf i straffeloven har en maksimumstraf på tre års fængsel og 45.000 euro i bøde, skriver Reuters.

Royalistisk kampråb

Nyhedsbureauet Reuters beskriver Damian Tarel som stærkt optaget af middelalder-kampsport, især tvekampe med gamle sværd. Ifølge kilder tæt på politiundersøgelsen er han ikke tidligere straffet.

Dagbladet Le Figaro oplyser, at han er tilknyttet protestbevægelsen "De Gule Veste".

Da han slog, råbte han "Ned med Macron-ismen" og "Montjoie, Saint-Denis".

Det sidste er et kampråb, der stammer helt tilbage fra de franske kongers tid. Dengang blev det brugt af soldater på vej i kamp under kongens fane.

Gerningsmanden (til højre med langt, mørkt hår og grøn t-shirt) har netop ramt Macron med et slag, og sikkerhedsvagten til venstre er på vej til at føre præsidenten væk.

I moderne tid bliver kampråbet brugt af royalistiske grupper på den yderste højrefløj i Frankrig.

I 2018 råbte en angriber samme kampråb, da han smed en lagkage i hovedet på venstrefløjspolitikeren Eric Coquerel. Dengang tog den højreorienterede, royalistiske gruppe Action Francaise ansvaret for angrebet.

"Et bad i folkehavet"

Præsident Emmanuel Macron er i øjeblikket på en rundtur i hele Frankrig for at møde befolkningen. Det er en tradition for franske præsidenter, at de tager sig tid til at tale med almindelige mennesker på den måde. På fransk kaldes fænomenet "at bade i folkehavet", skriver France 24.

Det giver sjældent anledning til episoder, men det er dog sket. I 2011 rev en tilskuer daværende præsident Nicolas Sarkozys jakke i stykker, og i 2012 blev hans efterfølger Francois Hollande overhældt med mel af en tilskuer.

Emmanuel Macron forsikrer, at episoden ikke vil stoppe hans tur rundt i Frankrig.

- Jeg fortsætter. Intet kan stoppe mig, siger han til Dauphine Libéré.