Udland

Gåden om Madeleine kan være løst om et par måneder, siger anklager

Anklagerne har modtaget ”meget interessante tips” i sagen om den forsvundne britiske pige. En 43-årig tysker er hovedmistænkt i sagen.

En af nyere tids største kriminalgåder kan være ”løst i løbet af et par måneder”.

Det siger den tyske chefanklager Hans Christian Wolters, der leder efterforskningen af den forsvundne britiske pige, Madeleine McCann.

Anklageren tilføjer, at hans hold har modtaget ”meget interessante tips”, men at der stadig er en række spørgsmål, der skal besvares.

- Vi håber, at vi kan løse gåden om Madeleine McCanns forsvinden, selvom det kan tage nogle måneder. Vi er taknemlige for den respons, som vi har fået fra potentielle vidner, men der er desværre stadig nogle løse ender, siger Hans Christian Wolters til den engelske avis The Mirror.

Madeleine McCann forsvandt i 2007, da hendes familie var på ferie i den portugisiske ferieby Praia da Luz.

Pludseligt gennembrud

Treårige Madeleine McCann forsvandt 3. maj 2007 fra sine forældres ferielejlighed i den portugisiske by Praia da Luz, da hendes forældre var ude at spise med nogle venner på en nærliggende tapasbar.

I årevis har britisk og portugisisk politi forgæves forsøgt at finde den forsvundne pige. Undervejs har Madeleine McCanns forældre fastholdt det spinkle håb om at se deres datter i live igen.

Efter adskillige års dødvande var der i juni i fjor afgørende nyt i sagen, da tysk og britisk politi udpegede den 43-årige tysker Christian B. som hovedmistænkt i sagen.

Dette foto af Christian B. fra 2018 er taget af italiensk politi.

Ifølge politiet boede tyskeren i Algarve-regionen i Portugal i perioden 1995 til 2007.

Christian B. afsoner allerede en længere fængselsstraf i Tyskland, hvor han også er mistænkt for andre sædelighedsforbrydelser.

Han befandt sig i Praia da Luz i 2007, da Madeleine McCann forsvandt.

Dømt for voldtægt af 72-årig

For at samle beviser mod den tyske mand offentliggjorde politiet blandt andet billeder af de biler, den 43-årige kørte i, da han i boede i Praia da Luz-området.

Denne VW- camper er sat i forbindelse med den hovedmistænkte i Madeleine McCann-sagen.

Desuden offentliggjorde politiet to mobilnumre, der blev brugt i Praia da Luz i timerne omkring den britiske piges forsvinden. Det ene nummer tilhørte den nu hovedmistænkte tysker.

Under efterforskningen af Christian B. kom det frem, at han allerede tre år inden Madeleine McCanns forsvinden blev efterforsket i en uopklaret voldtægtssag.

Voldtægten af en nu 38-årig irske kvinde fandt sted i 2004 i Praia da Luz – kun få kilometer fra det lejlighedskompleks, hvorfra Madeline McCann senere blev bortført.

Gerningsmanden fra voldtægten af den irske kvinde blev aldrig fundet, men den videre efterforskning af Christian B. viste, at han i 2005 blev kendt skyldig i voldtægten af en 72-årig amerikansk kvinde – også denne voldtægt fandt sted i feriebyen Praia da Luz.

Nægter enhver indblanden

Den 44-årige tyske voldtægtsmand nægter enhver indblanden i Madeleine McCanns forsvinden og har indtil videre afvist at udtale sig til politiet eller anklagerne i sagen.

De tyske og britiske efterforskere i sagen har brugt de seneste par år på at afhøre en række vidner, som kender – eller kendte – den hovedmistænkte. Blandt vidnerne er Christian B.’s britiske ekskæreste, som siger, at han var voldelig og overfaldt hende, mens de var kærester.

I juli i fjor gennemsøgte tysk politi en kolonihave i den tyske by Hannover som led i efterforskningen af den hovedmistænkte.

Politiet graver i en kolonihave i Hannover i forbindelse med efterforskningen af Madeleine McCann-sagen.

Gravearbejdet foregik først med gravemaskine, og derefter gennemsøgte politiet afdækkede områder mere nøje med spader, hakker og sporhunde.

Politiet ville ikke oplyse, om kolonihaven havde tilhørt den mistænkte Christian B. eller nogle af hans bekendte. Offentligheden fik heller ikke svar på, om politiet havde fundet noget i forbindelse med gravearbejdet.

Politiet: Madeleine er død

Chefanklager Hans Christian Wolters udtalte efter offentliggørelsen af Christian B. som hovedmistænkt i fjor, at politiets teori er, at Madeleine McCann er død.

- Vi taler om en mistænkt sexforbryder, som allerede er dømt for kriminelle handlinger mod små piger, og som allerede afsoner en lang dom, lød det fra Hans Christian Wolters.

Forældrene McCann har ikke opgivet håbet om at se deres datter i live.

På trods af politiets teori klynger Madeleine McCanns forældre sig stadig til den mindste snert af håb. Så sent som i sidste måned udsendte forældrene en officiel meddelelse op til datterens 18-årsfødselsdag.

- Hver maj er hård. Det er en påmindelse om, at endnu et år, vi kunne have haft sammen, er blevet taget fra os.

- I år er særlig hård, da vi skulle have fejret Madeleines 18-års fødselsdag, skrev forældrene Kate og Gerry McCann i en meddelelse på den officielle Find Madeleine-hjemmeside.

Forældrene skrev videre, at de "fortsat holder fast i håbet om at se Madeleine igen, uanset hvor spinkelt håbet er".

Christian B er hovedmistænkt i sagen om Madeleine McCann. Her er hans kriminelle historik

 1. 1994

  1. Dømt for seksuelt misbrug af barn og forsøg på seksuelt misbrug af barn.

 2. 1995

  1. Flygter til Portugal som 18-årig for at undslippe en to år lang anbringelse for ovennævnte forbrydelser.

 3. 1999

  1. Vender tilbage til Tyskland for at afsone sin toårige anbringelsesdom.

 4. 2005

  1. Voldtager en 72-årig amerikansk kvinde i Praia da Luz.

 5. 2006

  1. De portugisiske myndigheder dropper efterforskningen af voldtægtssagen på grund af manglende bevismateriale.

 6. 2006

  1. Bliver dømt i Portugal for at stjæle benzin.

 7. 2007

  1. Madeleine McCann forsvinder fra Praia da Luz i Portugal.

 8. 2013

  1. Madeleines forældre går på tysk tv i håb om at skaffe ny information om hendes forsvinden. Christians B’s navn dukker op i forbindelse med sagen.

 9. 2017

  1. Bliver idømt 15 måneders fængsel for seksuelt misbrug af et barn.

 10. 2019

  1. Voldtager en amerikansk kvinde og bliver idømt syv års fængsel.

 11. 2020

  1. Christian B bliver offentliggjort som hovedmistænkt i sagen om Madeleine McCanns forsvinden, der nu efterforskes som en drabssag.