Udland

Biden lander i Europa med et klart signal til Kina og Rusland

USA's præsident indleder onsdag sin første rejse til Europa, siden han i januar tiltrådte som præsident. Han skal blandt andet mødes med Putin.

Den amerikanske præsident Joe Biden vil sende et signal til Kina og Rusland om, at USA og Europa har en stærk alliance.

Udmeldingen kom fra Biden, inden han steg ombord på præsidentflyet Air Force One for at flyve til Storbritannien, hvor han fra torsdag til lørdag skal deltage i G7-topmødet i Cornwall i England.

Senere på sin Europa-rejse skal Biden også til topmøde i forsvarsalliancen Nato.

- At styrke alliancen gør det klart for Putin og Kina, at Europa og USA er tætte på hinanden, og at G7 vil handle, lød det fra præsident Biden.

Symbolik i rejsemål

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er det vigtigt for Joe Biden at signalere til landene i Europa, at USA er tilbage efter fire år med Donald Trump som præsident:

- Derfor er der stor symbolik forbundet med, hvor Bidens første rejse går hen. Trump valgte for fire år siden at tage til Saudi-Arabien som første stop, fordi han ønskede et stærkere militært samarbejde med Saudi Arabien. Og fordi Trump ville sælge våben til landet.

Kina er ikke med til G7-mødet, men netop forholdet til Kina kommer til at fylde meget på topmødet. Det siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster:

- Biden tager afsted i kølvandet på, at Senatet i USA netop har vedtaget en pakke på 250 milliarder dollars, der blandt andet skal dæmme op for det, man mener, er kinesernes brud på ophavsret, data, forskning og så videre.

Spænding før møde med Putin

Den otte dage lange Europa-rejse er Bidens første som USA’s præsident.

Rejsen afrundes næste onsdag i Genève med det første fysiske møde mellem Biden og den russiske præsident Vladimir Putin.

Spændingen er stor forud for topmødet mellem de to stormagter. Biden har ved flere lejligheder gjort Putin det klart, at USA vil reagere ”hurtigt og bestemt” for at forsvare nationale interesser som modsvar på Ruslands handlinger.

Det er blandt andet den eskalerende krise i Ukraine, Ruslands rolle i forgiftningen og fængslingen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj og påstandene om russisk indblanding i det amerikanske valg i 2016, der belaster de to landes relation.

Bidens program

Onsdag aften lander Air Force One på militærbase i Suffolk på den engelske østkyst, hvor Joe og Jill Biden skal mødes med amerikanske soldater.

Torsdag mødes Joe Biden med den britiske premierminister Boris Johnson.

Fredag, lørdag og søndag skal Joe Biden til G7-topmøde i Cornwall. Her deltager, ud over Boris Johnson fra Storbritannien og Joe Biden fra USA, stats- og regeringsledere fra Canada, Frankrig, Tyskland, Italien og Japan ligesom flere andre landes ledere er inviteret med som gæster.

Blandt emnerne er klimapolitik og coronapandemien.

Søndagen afsluttes med at besøge Dronning Elizabeth på Windsor Castle.

Mandag og tirsdag er præsident Biden i Bruxelles for at mødes med Tyrkiets præsident Erdogan og besøge Nato.

Onsdag i næste uge mødes Biden med Putin i Genève.