Udland

Skal Biden nu redde freden i Nordirland?

Forhandlinger mellem EU og Storbritannien om Nordirlands status på kanten af sammenbrud.

Præsident Bidens besøg i Storbritannien, hvor han skal deltage i G7-topmødet, falder sammen med de hidtil vanskeligste forhandlinger mellem EU og Storbritannien om forholdene i Nordirland.

Uenigheden er så stor, at der både i Irland og USA er krav om, at Joe Biden udpeger en fredsmægler for at undgå en ny borgerkrig i provinsen.

Problemerne omkring Nordirland hænger sammen med, at Storbritannien på sin side nægter at leve op til den traktat om Nordirland, som er en del af Brexit-aftalen – mens EU på den anden side hænger sig i juridiske spidsfindigheder, skriver Financial Times i en analyse.

Derfor mødes de to parter onsdag i et sidste forsøg på at tale sig til rette om, hvordan man kan sikre, at englænderne og nordirerne stadig kan handle med hinanden, selv om der går en toldgrænse imellem dem, fordi Nordirland efter Brexit stadig er en del af EU’s indre marked, mens Storbritannien står udenfor.

Førerhunde skal kontrolleres

Problemerne er utallige.

De går fra gigantiske EU-krav til toldpapirer, når engelske fabrikker vil sende ganske almindelige dagligvarer til butikkerne i Nordirland. Men også problematiske sundhedskrav, når en blind skal tage sin førerhund med til provinsen og når madvarer fra England skal til Nordirland.

Men problemerne består måske i virkeligheden mest i britisk modvilje mod at gå med til praktiske løsninger, som Schweiz, Canada og Norge accepterer for at få handelen med EU til at glide problemfrit.

Derfor skraber forventningerne bunden, når det gælder det sidste krisemøde onsdag mellem EU-kommissær Maroš Šefčovič og briternes rutinerede Brexit-forhandler Lord David Frost, skriver The Irish Times.

Irlands lobby i USA

Men både i Den Irske Republik og hjemme i USA kræver Irlands venner nu, at præsident Biden gør ligesom Bill Clinton gjorde i 1990’erne. Nemlig at udpege en særlig fredsforhandler, der kan tage sig af konflikterne i Nordirland og få både London og EU til at se i øjnene, at freden i Nordirland er truet af den evindelige strid omkring samhandelen.

Kravet kommer fra kongresmedlem James Walsh fra kongressens komité for Langfredags-Aftalen, som i 1998 afsluttede borgerkrigen i provinsen. USA skabte freden dengang og må nu gribe ind igen for at sikre freden, mener Walsh.

Walsh bakkes op i af Dublin-avisen Irish Times, der venter, at Joe Biden vil tage sagen op med den britiske premierminister Boris Johnson.

Biden irske familie

I Irish Times kommer endnu en irsk-amerikansk talsmand, Niall O’Dowd, med det specifikke krav om, at Joe Biden udpeger en ny fredsforhandler. O’Dowd var selv med i fredsforhandlingerne i 1990’erne og er en central talsmand for irske kredse i USA.

Niall O’Dowds styrke er, at Joe Biden selv ofte minder om, at hans egen familie kommer fra en fattig landsby i Irland. Så han taler nok det samme sprog som Boris Johnson, men hans syn på konflikten er helt modsat. Derfor vil Biden ifølge The Times bruge sit møde med Boris Johnson til at fastslå, at briterne skal leve op til protokollen med EU om forholdet til Nordirland.

Usynlig medspiller

Alligevel har EU brug for at tilbyder indrømmelser ved mødet med Lord Frost i morgen. For i Nordirland frygter det pro-britiske flertal, at de lidt efter lidt glider ud af unionen med Storbritannien. Det understreger den nyvalgte leder af deres førende parti DUP, Edwin Poots i Irish Examiner. Den omstridte protokol betyder, at ”vi skal udføre toldkontrol 15.000 gange om ugen”, hævder han.

Så protokollen skal laves om, kræver DUP. Og med de nordiske protestanter i ryggen vil briternes David Frost blive vanskelig at forhandle med, når han sætter sig sammen med EU-kommissæren. Men begge parter vil have Joe Biden i tankerne. For den amerikanske præsident er den usynlige deltager, der vil kræve brugbare resultater i denne uge, mens Biden opholder sig i England.