Udland

Politikollegaerne lagde planen over et par øl – nu er over 800 anholdt

Verden over er kriminelle blevet snydt til at kommunikere over appen Anom. Den snedige plan skulle være udklækket over et par øl.

Det var underverdenens mest uigennemtrængelige kommunikationsværktøj.

Et digitalt helle, hvor man kunne planlægge alt fra narkohandel til lejemord, uden at politiet kiggede med over skulderen.

Eller det var i hvert fald, hvad de kriminelle troede. For i virkeligheden var appen Anom en digital honningkrukke, som var snedigt udtænkt og placeret af politiet for at lokke forbryderne til.

Og det lykkedes.

Igennem næsten tre år, siden 2018, har det amerikanske forbundspoliti, FBI, og det australske politi, AFP, brugt Anom til at overvåge den hemmelige kommunikation mellem kriminelle i over hundrede lande i hele verden. Den overvågning er nu endt med flere hundrede anholdelser og beslaglæggelser for millioner af dollars.

Snedig plan lagt over et par øl

Ifølge det australske medie ABC News blev planen om at infiltrere en krypteret app til at overvåge kriminelle udtænkt af det australske politi over et par øl med kollegaer fra FBI.

Ifølge Thore Husfeldt, som er professor ved Danmarks IT-Universitet, kræver det faktisk heller ikke det helt store at udvikle en app, der kan netop det, som Anom har kunnet.

- Det er et program som alle andre, for eksempel WhatsApp eller Signal. Forskellen på denne app og for eksempel WhatsApp er udelukkende, at Anom foregøgler brugerne, at deres kommunikation er krypteret. Men det er den i virkeligheden ikke, siger han til TV 2.

Både WhatsApp og Signal er apps, som kan bruges til at sende beskeder og kommunikere på.

Husfeldts kollega på IT-universitetet Carsten Schürmann forklarer, at normalt er en app konstrueret, så ens beskeder er krypterede, så ingen andre, end dem de bliver sendt til, kan kigge med.

- Men med Anom har FBI konstrueret det sådan, at de har skubbet sig selv ind som en usynlig mellemmand. Beskederne, som har været sendt fra den ene part, er altså endt hos dem, og FBI har så sendt dem videre til den anden part. Dermed har FBI kunnet følge med i alt, hvad der er foregået af kommunikation på Anom, siger han til TV 2.

Spredt ved hjælp af mistænkt narkokriminel

Appen blev blandt andet spredt via en australsk flygtning kendt som Hakan Ayik, der bor i Tyrkiet, og som myndighederne mistænker for at stå bag et stort narkotikahandelsnetværk.

Ifølge ABC News blev den 42-årige Ayik uvidende givet en enhed med en infiltreret kopi af appen på af hemmelige agenter. Herefter anbefalede han appen, der fungerede som en slags trojansk hest, til flere kriminelle partnere, der senere anbefalede den videre til andre, og derfra spredte den sig mellem kriminelle i hele verden. Inden appen blev lukket i denne uge, blev den, ifølge australsk politi, brugt af flere end 11.000 over hele verden.

Anom kunne kun findes på telefoner, hvor muligheden for at sende mails og lave opkald var blevet fjernet. Telefonerne, som var til salg på det sorte marked, kunne kun bruges til at sende beskeder til andre enheder, der også brugte Anom-appen.

- Med tiden voksede appens popularitet mellem kriminelle, som var overbeviste om dens legitimitet, fordi den blev blåstemplet af højt profilerede personer inden for organiseret kriminalitet, lyder det fra det australske politi.

Ifølge Reece Kershaw, der er politidirektør i det australske politi, var de kriminelle faktisk så overbeviste om, at appen ydede dem stor sikkerhed, at de ikke lagde fingre imellem, når de diskuterede og planlagde forbrydelser på platformen. For eksempel brugte de hverken koder eller synonymer, men lagde i stedet deres egne navne til skue.

Via appen blev der blandt andet diskuteret hvidvask, narkokriminalitet og sågar drab.

- Det var lige der foran vores øjne. "Vi har en speedbåd, som møder jer på det her sted" og "det er denne her person, der kommer til at gøre det" og så videre, fortæller Reece Kershaw, som fortsætter:

- I bund og grund har vi været med bag kulissen på organiseret kriminalitet, hvilket har gjort, at det er lykkedes os at planlægge en operation, hvis lige vi aldrig har set før, siger Kershaw ifølge ABC News.

Også ifølge den danske it-sikkerhedsekspert Peter Kruse er brugen af Anom et gennembrud i efterforskningen af it-kriminalitet.

- Her ser vi politiet bruge et våben, som de kriminelle ikke lige havde set komme, siger han til TV 2.

Danmark har spillet mindre rolle

Operationen har ført til over 800 anholdelser på verdensplan i forbindelse med aktionen de seneste dage, og der er blevet beslaglagt narkotika til en værdi af 148 millioner dollars.

Omkring 9000 politiansatte har været involveret i efterforskningen på verdensplan.

Ifølge politiinspektør Henrik Sønderby fra Nationalt Efterforskningscenter, NEC, har Danmark kun spillet en mindre rolle i den internationale politiaktion.

- Der er ikke foretaget anholdelser i Danmark. Vi er bekendt med operationen, men har indtil videre haft en mindre rolle, siger han.