Udland

Jens Stoltenberg til møde i Det Hvide Hus: - Parterne er gode venner igen, siger ekspert

Joe Biden og Jens Stoltenberg drøftede blandt andet emner som NATO, Kina, Rusland samt cybersikkerhed og klimaudfordringer.

NATO og USA tog mandag endnu et skridt mod forsoning efter fire år med et svækket forhold mellem parterne under Trump-administrationen.

Det skete, da NATO's norske generalsekretær, Jens Stoltenberg, var til møde med den amerikanske præsident, Joe Biden, forud for NATO-topmødet i Bruxelles 14. juni.

Ifølge Stoltenberg forløb mødet i Det Hvide Hus godt. Der blev drøftet emner som Kina, Rusland, cybersikkerhed og klimaudfordringer. Men på toppen af dagsordenen var NATO.

- Vi er enige om, at NATO's position skal styrkes i en mere rivaliserende verden. Vi møder sikkerhedsudfordringer, som ingen allierede kan håndtere alene. Derfor må vi stå sammen i NATO, sagde Stoltenberg efter mødet, skriver det norske medie NRK.

Sovet godt før mødet

Det var Stoltenbergs første møde med Biden, siden amerikaneren overtog posten som USA’s præsident 20. januar.

Ifølge Henrik Breitenbauch, centerleder på Center for Militære Studier på Københavns Universitet, er mødet et tydeligt tegn på et bedre forhold mellem USA og NATO.

- Stoltenberg har sovet godt før mødet med Biden, det gjorde han ikke før møderne med Bidens forgænger Donald Trump. Det her var et møde, der bekræftede, at parterne er gode venner, og at USA gerne vil NATO igen, siger han til TV 2.

En fornyelsesproces

Donald Trump var ofte ude med kritik af flere af de europæiske NATO-allierede, som han ikke mente betalte nok til NATO-budgettet. Han var kritisk over, at flere europæiske lande ikke levede op til aftalen om at bruge to procent af deres BNP på deres forsvarsbudget.

- Der er både en fornyelsesproces i gang for at prøve at slikke nogle af de sår, som der åbenlyst var i Trump-æraen i forhold til NATO. Men også et forsøg på at opdatere NATO's strategi og mindset til den nuværende sikkerhedssituation, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

Ifølge Henrik Breitenbauch bliver det vigtigste på det kommende topmøde at sætte gang i et nyt strategisk koncept.

- Man plejer cirka hvert tiende år at lave en genfortolkning af den nordatlantiske traktat, den traktat som siger, at NATO findes. Det gjorde man senest i 2010, altså før russerne invaderede Krim-halvøen. Så der er i høj grad brug for, at man får et nyt dokument om, hvad NATO’s mission skal være.

Joe Biden drager onsdag mod Europa, hvor han, udover at deltage i NATO-topmødet, skal mødes med G7-landenes statsledere og henholdsvis Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Ruslands præsident, Vladimir Putin.