Udland

Intetanende narkogangster blev brugt til at lokke 800 kriminelle i fælden

En undercover-betjent gav den krypterede app til topkriminel, og inden længe spredte den sig i de kriminelle miljøer.

Omkring 800 personer er blevet anholdt verden over, efter FBI i samarbejde med australsk politi har lokket kriminelle netværk til at bruge en krypteret app til beskeder.

Han blev valgt, fordi han var højt rangeret i den kriminelle underverden. Han var en, de andre stolede på

Ledende efterforsker hos politiet i Australien

Det føderale politi fortæller, at man udpegede en uvidende mistænkt narkogangster ved navn Hakan Ayik til at ”distribuere” appen Anom til andre kriminelle.

Det skriver BBC.

Ifølge myndighederne valgte de netop Hakan Ayik til opgaven, fordi han havde en stor stjerne hos andre kriminelle. Derfor antog myndighederne, at de ville følge hans eksempel og begynde at bruge appen – og de fik ret.

- Han blev valgt, fordi han var højt rangeret i den kriminelle underverden. Han var en, de andre stolede på. Derfor kunne han være med til at sprede den her platform, siger en ledende efterforsker til Australian Telegraph.

Nogle af de mange penge, der er blevet beslaglagt under aktionen.

Helt konkret præsenterede en undercover-betjent den krypterede app for Hakan Ayik, og inden længe spredte appen sig i de kriminelle miljøer.

Frygter for hans sikkerhed

Hakan Ayik menes at have opholdt sig i Tyrkiet de seneste par år, men efter de mange anholdelser frygter politiet i Australien for hans sikkerhed og opfordrer ham til at melde sig selv.

- I betragtning af den trussel han står overfor, er det bedst for ham, hvis han melder sig selv til os hurtigst muligt, siger politikommissær Reece Kershaw fra Australiens føderale politi til BBC.

Med bevismateriale i hånden fra den krypterede app har internationale politimyndigheder de seneste par dage slået til mod flere end 300 organisationer i 100 lande.

Mere end otte tons kokain er blevet beslaglagt under operationen, ligesom mere end 900 millioner kroner i kontanter er blevet beslaglagt.

Ved flere af aktionerne fandt politiet våben.

I alt 800 personer i 16 lande er blevet anholdt, og desuden er adskillige mordplaner blevet forpurret. Alene i Sverige har myndighederne anholdt 155 personer og forhindret ti planlagte drab.

Ingen anholdte i Danmark

Operationen, der gik under navnet Operation Trojan Shield, begyndte i 2018 som et samarbejde mellem det amerikanske forbundspoliti, FBI, og det australske, AFP.

Danmark har kun spillet en mindre rolle i den internationale politiaktion, fortæller politiinspektør Henrik Sønderby fra Nationalt Efterforskningscenter til TV 2.

- Der er ikke foretaget anholdelser i Danmark. Vi er bekendt med operationen, men har indtil videre haft en mindre rolle, siger han.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få uddybet, hvad "en mindre rolle" betyder.

21 drabsplaner spoleret i Australien

Australsk politi oplyser, at appen Anom, inden den blev lukket i denne uge, blev brugt af flere end 11.000 over hele verden.

Efterforskningen har i de seneste måneder vokset sig så stor, at Australiens føderale politi de seneste uger har sat alt andet på pause med undtagelse af børnebeskyttelses- og antiterroropgaver.

Mindst 21 drabsplaner er blevet spoleret af aktionen, oplyser politiet.

Alene i Australien har sagen ført til, at mindst 21 drabsplaner er blevet spoleret, mens over 3000 kilo stoffer, 104 våben samt kontanter og værdier for 45 millioner dollars er blevet konfiskeret.

I Norge er syv personer anholdt, skriver NRK.